5-składnikowe Wegańskie Ciasteczka

Czas na CIASTECZKA! Nie jestem fanką sklepowych ciastek już od dawna – za słodkie, za dużo niepotrzebnych dodatków, za bardzo przetworzone. A przede wszystkim po prostu nie smakują tak dobrze jak te domowe! Szkoda, że właśnie takich nie jadłam będąc dzieckiem, a za to pakowałam w siebie te wszystkie batony i ciastka ze sklepu, ECH…

5-składnikowe Wegańskie Ciasteczka

5-składnikowe Wegańskie Ciasteczka

8 ciasteczek (1 ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 20 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,10 zł za 1 ciasteczko

Składniki:

55g (3/4 szklanki) płatków owsianych
25g (4 łyżki) orzechów pekan
1 banan
115g (1/2 szklanki) masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
2 kostki czekolady gorzkiej do polania

Wykonanie:

Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie dodajemy orzechy i jeszcze chwilę miksujemy. Zagniatamy banana na pure i mieszamy z płatkami, orzechami, masłem orzechowym i cynamonem.

Ciasteczka wykładamy na papier pergaminowym. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Następnie wstawiamy na 30-60 minut do lodówki i polewamy roztopioną czekoladą.

5-ingredient Vegan Cookies

It’s time for COOKIES! I’m not a fan of storebought cookies – too sweet, too many unnecessary additives, too much processed. And above all, they just don’t taste as good as homemade! It’s a pity that I just didn’t eat something like this as a child while I was packing in myself all those chocolate bars and cakes from the store, ECH …

8 cookies (1 has 150 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 20 minutes of baking)

Ingredients:

55g (3/4 cup) of oats
25g (4 tablespoons) of pecan nuts
1 banana
115g (1/2 cup) of peanut butter
1 teaspoon of cinnamon
2 bars of dark chocolate (melted)

Instructions:

Oatmeal flakes are ground to flour. Then add the nuts and mix for a while. Knead a banana on pure and mix with flakes, nuts, peanut butter and cinnamon.

We put cookies on parchment paper. Bake 180 degrees about 20 minutes. Then put in a refrigerator for 30-60 minutes and pour the melted chocolate.