6-składnikowe batoniki truskawkowe

Mogę śmiało powiedzieć, że te batoniki są świetne! 6-składnikowe, owsiane, z dodatkiem masy marcepanowej i dżemu, mają fajną konsystencję i są idealnie słodkie. Doskonałe jako zdrowa przekąska lub deser bez wyrzutów sumienia!

6-składnikowe batoniki truskawkowe

6-składnikowe batoniki truskawkowe

5 batoników (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+25 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,30 zł za 1 porcję

Składniki:

85 g płatków owsianych
55 g migdałów (namoczonych przez noc)
szczypta soli
35 g syropu klonowego
15 g masła orzechowego
25 g oleju kokosowego
85 g dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego)

Wykonanie:

Namoczone migdały obieramy ze skórki i blendujemy razem z płatkami owsianymi na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki (masło orzechowe i olej kokosowe powinny być półpłynne).

3/4 masy wykładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy spód ok. 10 minut w 180 stopniach, a następnie wyjmujemy i wykładamy dżem oraz resztę masy (pokruszonej w rękach).

Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Przed pokrojeniem wstawiamy na noc do lodówki lub na godzinę do zamrażarki.

6-ingredients strawberry bars

6-ingredient, oats, marzipan and jam, have a great consistency and are perfectly sweet.

5 bars (1 has 200 kcal)

time : 15 minutes (+25 minutes of baking)

Ingredients:

85 g of oats
55 g of almonds (soaked overnight)
pinch of salt
35 g of maple syrup
15 g of peanut butter
25 g of coconut oil
85 g of strawberry jam (or other favorite)

Instructions:

Pell soaked almonds and blend together with oats to a smooth mass. Add the remaining ingredients (peanut butter and coconut oil should be semi-liquid).

Put 3/4 of the dough to a small baking mold lined with baking paper. Bake the bottom for about 10 minutes at 180 Celsius degrees, then remove and pour the jam and the rest of the mass (crumble).

Bake for about 10-15 minutes. Before cutting, put it in a fridge for the night or for hour in the freezer.

 

 

 



>
Facebook