7 pomysłów na 30-minutowe wege obiady

Nie wiem co bym zrobiła gdyby nie to, że zawsze mam w pogotowiu pomysły na 30-minutowe obiady. Często na prawdę nie mam czasu na to aby stać w kuchni pół dnia, zwłaszcza po dniu pracy, kiedy mam ochotę się rzucić na łóżko i relaksować. Wiecie z resztą jak jest. Zazwyczaj wpadam do domu i staram przygotować się na szybko coś zanim mój ukochany wróci z pracy. Nie chcę się również przy tym nadmiernie zmęczyć ani zafajdać całej kuchni. Bo jaka by była wtedy przyjemność z jedzenia. Oczywiście nie znaczy to, że nie uwielbiać dań, które przygotowuje się długo! Wręcz przeciwnie. Jednak w środku tygodnia najzwyczajniej nie mam na nie czasu. Dzisiaj są więc pomysły na obiad na szybko i na już!

Kasze

kuskus-z-tofu

Kasze z reguły można przygotować w 15 minut. W mojej domowej spiżarni zawsze mam ich zapas, który przydaje się w sytuacjach kiedy trzeba przygotować szybki obiad. Ugotowaną kaszę można również przechowywać do następnego dnia co dodatkowo może przyspieszyć przygotowanie obiadu.

Jajka

ryż z kapustą

Przychodzi taki czas kiedy mam niesłychaną ochotę na jajka. Zazwyczaj można je przygotować na szybko. Takie dania są pożywne i bardzo smaczne. Warto znać podstawowe metody obróbki jajek, bo można je dodać do praktycznie dowolnej potrawy wzbogacając je smakowo i odżywczo.

Tosty

tosty-z-pieczona-papryka

Co może być szybszego niż kanapki? Zimową porą ciepłe tosty z warzywnymi dodatkami sprawdzają się świetnie.

Pasty

tymiankowy makaron

Obok kasz zawsze znajdziecie u mnie parę paczek makaronu. Lubię kupować różne jego rodzaje, które później z chęcią wypróbowuję z dodatkami, na które właśnie mam ochotę.

Kotlety i burgery

kotleciki-z-ciecierzycy

Pewnie zauważycie w przepisach, że ich przygotowanie nie zawsze zajmie Wam mniej niż 30 minut. Jest na to jednak rozwiązanie. Kotleciki można przygotować wieczór wcześniej, a następnego dnia po prostu je podgrzać i dorzucić dodatki. Tym samym szybko możemy cieszyć się bardzo smacznym obiadem.

Zupy

zimowa-zupa

Są takie zupy, które z powodzeniem można przygotować w 30 minut i to z zapasem nawet na parę dni. Bardzo lubię je robić szczególnie zimową porą, kiedy po wejściu do domu najbardziej ma się ochotę na miskę rozgrzewającej zupy. Można je podać z ulubionym pieczywem. Mi to wystarcza do szczęścia 😀

Zimowa Zupa Grzybowa

Hiszpańska Zupa Gazpacho

Sałatki

sałatka z serem

Zapisz

Zapisz