Arabska pizza

Moje ulubione smaki, czyli pizza🍕 połączona z aromatycznymi, orientalnymi dodatkami👌 Polecam wegańską🌱, arabską pizzę💚!

Arabska pizza

Arabska pizza

2 porcje (1 ma ok. 580 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 2.20 zł za porcję

Składniki:

ciasto: 
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
120 ml wody
1 łyżka oliwy
farsz:
80 g ciecierzycy z puszki
pomidor
10 g orzeszków pini
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka tahini
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 cebula
natka pietruszki
parę plastrów imbiru
2 szczypty ziaren kolendry
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
chili i sól do smaku
sałatka: 
pomidor
parę plastrów czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą, cukrem i drożdżami. Zalewamy wodą, mieszamy, po czym dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na oliwie podsmażamy wszystkie składniki na farsz (jeśli będzie przywierać do patelni, dolewamy wody) i dusimy ok. 10 minut.

W międzyczasie możemy też połączyć składniki na sałatkę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy farsz. Dociskamy go do ciasta i pieczemy (najlepiej na kamieniu) w 250 stopniach ok. 8 minut.

Podajemy z sałatką.

Arabic pizza

2 servings (1 has 580 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

cake:
200 g wheat flour
1 teaspoon dry yeast
1 teaspoon of sugar
pinch of salt
120 ml of water
1 tablespoon of oil
stuffing:
80 g canned chickpeas
tomato
10 g pine nuts
1 tablespoon of oil
1 tsp tahini
1 clove of garlic
1/4 lemon juice
1 onion
parsley
a few ginger slices
2 pinches of coriander seeds
1 teaspoon smoked paprika
1/2 teaspoon garam masala spice
chili and salt to taste
salad:
tomato
a few slices of red onion
1 tablespoon of oil
salt and pepper to taste

Instructions:

Mix the flour with salt, sugar and yeast. Pour water, mix, then add oil. Knead the dough and leave it to rise for an hour. Fry all ingredients for the stuffing (if it sticks to the pan, add water) and stew for about 10 minutes.

In the meantime, mix ingredients for a salad. Roll out the dough and lay out the stuffing. Press it to the dough and bake (preferably on a stone) at 250 Celsius degrees for about 8 minutes.

Serve with salad.

 



>
Facebook