Aromatyczna kapusta z grzybami

Co tu dużo mówić. Już dawno nie jadłam tak aromatycznego dania. A wszystko to z podstawowych składników. Polskich, dobrych, łatwo dostępnych i tanich. Kapusta z grzybami może się większości kojarzyć z Wigilią. Czemu jednak nie skosztować jej w środku jesieni? Gwarantuję Wam, że się nie zawiedziecie!

Aromatyczna kapusta z grzybami

Aromatyczna kapusta z grzybami

4 porcje (1 porcja to ok. 130 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 20 minut (w tym 1h gotowania)

koszt: 2,10zł za 1 porcję

Składniki:

olej do smażenia

cebula 1 sztuka

kapusta kiszona 500g

liście laurowe 4 sztuki

ziarna jałowca 4 sztuki

majeranek 2 łyżeczki

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

sól do smaku

pieczarki 500g

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

suszone śliwki 80g

pieczywo do podania

 

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok. 4 minut). Następnie przenosimy cebulę do garnka, dodajemy kapustę, przyprawy i dusimy 30 minut.

W tym czasie na oleju podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody). Do kapusty dodajemy pokroje w paski śliwki i koncentrat.

Dusimy jeszcze 30 minut. Na koniec dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Aromatic sauerkraut with mushrooms

Sauerkraut with mushrooms is ideal for autumn dinner. Aromatic and comfort!

4 servings (1 serving – 130 kcal)

time of preparation: 1 hour 20 minutes

Ingredients:

frying oil

1 onion

sauerkraut 500g

bay leaves 4 pieces

grains of juniper 4 pieces

marjoram 2 tsp

provence herbs 1 teaspoon

salt to taste

mushrooms 500g

3 teaspoons of tomato paste

dried plums 80g

bread for serving

Instructions:

Fry onion (cut into cubes) with oil (for about 4 minutes). Then transfer the onion to the pot, add the sauerkraut, spices and simmer for 30 minutes.

In the meantime, fry the mushrooms (until the water evaporates). Add slices of plums and tomato paste to the sauerkraut.

Simmer for another 30 minutes. Finally add mushrooms and cook for about 5 minutes. Serve with fresh bread.