Aromatyczna Tofucznica

Tofu stało się jednym ze składników, które wprowadziłam do swojej kuchni i już wiem, że zostanie ze mną na długo. Lubię nie tylko jego smak, ale również teksturę, która fajnie urozmaica dania. Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem tofu, ale ma ono właściwość absorbowania smaków, dlatego dodając je do potraw nasiąka smakiem warzyw, przypraw i sosu. Aromatyczna Tofucznica to właśnie przykład na to jak smaczne może być tofu w połączeniu z odpowiednio dobranymi dodatkami.

aromatyczna-tofucznica

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tofu to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Aromatyczna Tofucznica

2 porcje (1 porcja to ok. 270 kcal)

Składniki:

tofu całe opakowanie (ok. 180g)

oliwa do smażenia

chili do smaku

kminek mielony 1/2 łyżeczki

papryka słodka 1/2 łyżeczki

kurkuma 1/2 łyżeczki

imbir 1/3 łyżeczki

pieczarki 250g

papryka 1/4 sztuki

pomidory 2 sztuki

szpinak 125g

sól i pieprz do smaku

makaron opcjonalnie

Wykonanie:

Zaczynamy od podsmażenia szpinaku do momentu aż całkowicie wyparuje z niego woda. Zdejmujemy go z patelni i podobnie smażymy pieczarki na odrobinie oliwy do wyparowania z nich wody.

Dodajemy z powrotem szpinak, pomidory pokrojone w kostkę, paprykę i tofu (pokruszone w rękach). Smażymy chwilę i podajemy. Opcjonalnie możemy dodać makaron, aby zwiększyć pożywność dania.

Zapisz



10 thoughts on “Aromatyczna Tofucznica”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*