Aromatyczny Krem z Buraków

Doskonały, Aromatyczny Krem z Buraków z odrobiną ryżu i soczewicy zadziwił mnie ostatnio wspaniałym smakiem. Tym bardziej, że… nie przepadam za burakami (w sensie nie jest to jedno z moich ulubionych warzyw). Dlatego postanowiłam, że ten krem muszę przygotować tak dobrze jak tylko dam radę. Miał być sycący, pachnący i przepyszny. I udało się! Dodatkowo zachwyca mnie rewelacyjnym, apetycznym kolorem.

aromatyczny krem z buraków

Krem z buraków zrobiłam po raz pierwszy w życiu (aż dziw, że tak udany), dlatego że do wielu zup przekonałam się właśnie dopiero po tym jak zrobiłam je w wersji kremowej, bardziej przyprawionej, aromatycznej. Zupy buraczkowej w dzieciństwie nie cierpiałam! Wodnista, pojedyncze pływające warzywa, bez wyrazu. Teraz postanowiłam wrócić do buraków ze względu na ich bardzo zdrowe właściwości. Są tanie i łatwo dostępne, a przy tym zdrowe. Wiedząc to musiałam spróbować czegoś aby przemycić je do swojej diety!

aromatyczny krem z buraków

Pomimo tego, że w zupie są przyprawy o dosyć intensywnym smaku, to wygrywa w niej burak! Doskonale komponuje się ze słodyczą wiórków kokosowych i ostrością chili. Uznaliśmy z Mężem, że krem wyszedł idealny. Na prawdę nic dodać nic ująć.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Aromatyczny Krem z Buraków

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

buraki 2 średnie sztuki

mleko zagęszczone 375g

wiórki kokosowe 25g

soczewica 20g

ryż 20g

kolendra świeża

olej kokosowy 1 łyżka

musztarda 1 łyżeczka

kurkuma 1/3 łyżeczki

kminek 1/3 łyżeczki

chili wg uznania

sól do smaku

Wykonanie:

Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Zalewamy wodą (tylko tyle ile jest potrzebne aby zalać je całkowicie). Gotujemy buraki około 25 minut, po czym odlewamy mniej więcej połowę wody i za pomocą blendera robimy z nich puree.

Dodajemy ryż, soczewicę, wiórki i przyprawy. Gotujemy całość 15 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta i istnieje ryzyko, że się przypali do podlewamy ją delikatnie mlekiem zagęszczonym.

Na koniec dodajemy resztę mleka i zdejmujemy z ognia. Podajemy 😉

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • My z kolei krem z buraków jak i same buraki jemy bardzo często 😀 Kochamy buraczki miłością wielką <3 Przepis bardzo ciekawy i jak Tobie smakował choć za tymi warzywami nie przepadasz to musi być naprawdę pyszny 😀

    • Zjedliśmy z Mężem cały garnek! I na prawdę w takiej formie to mogę jeść buraki codziennie 😀

  • Ewelina Tabaczar

    Buraki ubóstwiam! Zawsze jak nie mam możliwości zjedzenia ciepłego posiłku w domu zamawiam: barszcz czerwony 🙂 Gosia a ile % miało mleko? Myślę że jogurt grecki też by się sprawdził w tym przepisie, co sądzisz?

    • Ja użyłam mleko zagęszczone, ono ma 7.5% tłuszczu. Myślę, że jogurt grecki też powinien się sprawdzić, ale nie wiem czy całość nie byłaby zbyt gęsta. Można spróbować 🙂

  • Ależ wspaniały kolor uzyskałaś. 🙂 U nas często pojawiał się barszcz czerwony, ale taką zupę z przyjemnością byśmy spróbowały. 🙂

    • Polecam, bo smak ma wspaniały 😉 ja za barszczem nie przepadam szczerze powiedziawszy, ale w takim wydaniu buraczki pokochałam 😀