Aromatyczny pilaw z pistacjami

Jak przygotować ryż w niecodzienny sposób? Spróbujcie koniecznie tego pilawu – to bardzo satysfakcjonujący i aromatyczny posiłek😁

Aromatyczny pilaw z pistacjami

Aromatyczny pilaw z pistacjami

3 porcje (1 ma ok. 350 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+30 minut gotowania)

koszt: ok. 1.70 zł za porcję

Składniki:

150 g ryżu basmati (lub innego białego ryżu)
marchew
25 g rodzynek
25 g pistacji
25 g ajwaru
garść pistacji do podania
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki
chili
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Płuczemy, a następnie zalewamy 150 ml wody i gotujemy ok. 10 minut.

Na odrobinie oleju podsmażamy marchew pokrojoną w plastry, ząbek czosnku, ajwar i przyprawy.

Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 20 minut. Dodajemy rodzynki, pistacje i ryż.

Mieszamy i podajemy. Opcjonalnie możemy całość podpiec jeszcze w piekarniku do zarumienienia.

Aromatic pilaf with pistachios

3 servings (1 has approx. 350 kcal)

time of preparation: 20 minutes + 30 minutes of cooking

Ingredients:

150 g basmati rice (or other white rice)
carrot
25 g raisins
25 g pistachios
25 g ajwar
handful of pistachios for serving
clove of garlic
1/2 teaspoon of turmeric
1/2 teaspoon of chili
salt and pepper to taste

Instructions:

Pour water over the rice and let it rest for about 15 minutes. Rinse, then pour 150 ml of water and cook for about 10 minutes.

Fry sliced carrot, clove of garlic, ajwar and spices in a little bit of oil. Pour 1/2 cup of water over it and stew for about 20 minutes.

Add raisins, pistachios and rice. Mix and serve. Optionally, you can bake the whole thing in the oven until it’s golden brown on the surface.