Babeczki cytrynowa lawa

Czas na wiosnę! Słoneczko już mocniej świeci, ale ja czekam na więcej! A najbardziej nie mogę się doczekać wakacyjnych wojaży i odpoczynku nad ciepłymi morzami.

babeczki cytrynowa lawa

Ostatnio przygotowywałam sobie często czekoladowe, zimowe desery takie jak brownie z serniczkiem.  Aczkolwiek wraz z wyjściem słońca zza chmur zapragnęłam lżejszego i bardziej orzeźwiającego deseru. Byłam trochę zestresowana podczas przygotowań, bo nigdy nie robiłam ciast typu lawa ani sufletów z płynnym środkiem. A ostatecznie zjadłam więcej niż powinnam – na prawdę. Najlepiej smakowały te cieplutkie, ale nawet po dłuższym czasie można było się nimi również delektować.

babeczki cytrynowa lawa

BABECZKI CYTRYNOWA LAWA

ilość: 4 porcje

Składniki:

lemon curd:

sok z cytryny 15ml

kyslitol 15g

żelatyna 1/4 łyżeczki

masło 20g

ciasto:

biała czekolada 55g

masło 40g

cukier puder 40g

mąka 35g

jajka 2 sztuki

żółtka 2 sztuki

cukier puder do podania

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania lemon curd. W rondelku podgrzewamy sok z cytryny z odrobiną wody i ksylitolem. Po zagotowaniu odstawiamy, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

Następnie znów podgrzewamy i dodajemy masło. Po ostudzeniu wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 220 stopni.

W mikrofali rozpuścić białą czekoladę z masłem i cukrem pudrem. Do masy czekoladowej dodajemy mąkę, lemon curd i jajka. Mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy masę do kokilek.

Pieczemy 15 minut, a po wyjęciu odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Przełóż do góry nogami na talerz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.