Babeczki cytrynowa lawa

Czas na wiosnę! Słoneczko już mocniej świeci, ale ja czekam na więcej! A najbardziej nie mogę się doczekać wakacyjnych wojaży i odpoczynku nad ciepłymi morzami.

babeczki cytrynowa lawa

Ostatnio przygotowywałam sobie często czekoladowe, zimowe desery takie jak brownie z serniczkiem.  Aczkolwiek wraz z wyjściem słońca zza chmur zapragnęłam lżejszego i bardziej orzeźwiającego deseru. Byłam trochę zestresowana podczas przygotowań, bo nigdy nie robiłam ciast typu lawa ani sufletów z płynnym środkiem. A ostatecznie zjadłam więcej niż powinnam – na prawdę. Najlepiej smakowały te cieplutkie, ale nawet po dłuższym czasie można było się nimi również delektować.

babeczki cytrynowa lawa

BABECZKI CYTRYNOWA LAWA

ilość: 4 porcje

Składniki:

lemon curd:

sok z cytryny 15ml

kyslitol 15g

żelatyna 1/4 łyżeczki

masło 20g

ciasto:

biała czekolada 55g

masło 40g

cukier puder 40g

mąka 35g

jajka 2 sztuki

żółtka 2 sztuki

cukier puder do podania

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania lemon curd. W rondelku podgrzewamy sok z cytryny z odrobiną wody i ksylitolem. Po zagotowaniu odstawiamy, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

Następnie znów podgrzewamy i dodajemy masło. Po ostudzeniu wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 220 stopni.

W mikrofali rozpuścić białą czekoladę z masłem i cukrem pudrem. Do masy czekoladowej dodajemy mąkę, lemon curd i jajka. Mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy masę do kokilek.

Pieczemy 15 minut, a po wyjęciu odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Przełóż do góry nogami na talerz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 



14 thoughts on “Babeczki cytrynowa lawa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*