Babeczki Granola z Puddingiem Chia i Brzoskwiniami

Wegańskie Babeczki Granola z Puddingiem Chia i Brzoskwiniami to doskonałe źródło błonnika, białka i zdrowych tłuszczy. Wspaniałe śniadanie, które smakuje jak wyśmienity deser, a jednocześnie jest zdrowym sposobem na rozpoczęcie dnia.

Mój dzień zaczyna się o 5 rano, a po powrocie do domu w cale nie mam ogromnie dużo czasu. Przygotowywanie więc posiłków w ciągu tygodnia staram się mieć zaplanowane. Staram się pomimo wszystko znajdować sposoby na przygotowanie posiłków na kolejny dzień, szczególnie śniadanie i przekąski do pracy.

Babeczki Granola z Puddingiem Chia i Brzoskwiniami

Praktycznie zawsze przygotowuję śniadania dzień wcześniej. Z przyzwyczajenia robię tak już nawet w weekendy. Moje śniadania są bardzo urozmaicone i nigdy monotonne. Może niektórzy mogą jeść codziennie rano kanapki z szynką i serem, ale dla mnie jest to nie do przejścia. Musi być pysznie i zawsze inaczej!  W tedy chce się wstawać i dzień zaczyna się lepiej. Przykładem takiego właśnie śniadania są babeczki granola.

Babeczki Granola z Puddingiem Chia i Brzoskwiniami

Ich dużą zaletą jest to, że stanowią doskonałą przekąskę na kilka kęsów, które sycą i smakują niesamowicie. A do tego te babeczki robią się prawie same!

Jak wyglądają Wasze śniadania?

BABECZKI GRANOLA Z PUDDINGIEM CHIA I BRZOSKWINIAMI

ilość: 3 porcje (6 babeczek)

Składniki:

banan 1 sztuka

miód 1 łyżeczka

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

olej kokosowy 15g

migdały mielone 15g

cynamon 1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

płatki owsiane 65g

wiórki kokosowe 15g

pudding chia:

mleczko kokosowe 100g

chia 10g

miód 1 łyżeczka

brzoskwinie, wiórki kokosowe, migdały do podania

Wykonanie:

Mleczko kokosowe łączymy z chia i miodem, odstawiamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Łączymy wszystkie składniki na spody (banana blendujemy) i wykładamy do foremek na muffinki (za pomocą łyżeczki robimy w nich wgłębienia, tak by przypominały kubeczki).

Pieczemy około 20 minut. Po ostudzeniu wykładamy pudding i podajemy z owocami, wiórkami i orzechami. Przechowujemy w lodówce w pojemniczku próżniowym.

Zapisz

Zapisz



  • Wygląda obłędnie! I z tego co widzę – chyba dałabym radę zrobić to sama. 🙂

    • Spokojnie dasz radę! 🙂 są na prawdę proste i raczej nie stwarzają problemów z przygotowaniem 🙂

  • niesamowity pomysł, żeby pudding chia wrzucić do babeczek, koniecznie musze to wypróbować:)

    • Dziękuję! Polecam, bo każdy kęs smakuje wybornie 🙂

  • wypiekibeaty

    Bardzo fajny pomysł 🙂

  • Fantastyczne babeczki – na każdą porę dnia i nocy (dla mnie 5 rano to środek nocy) 😉 😀

  • świetne babeczki z mnóstwem dobroci w środku:)

  • Takie ciastka z kremem w formie babeczek 😀 Świetnie one wyglądają 😀