Babeczki z orzechowym kremem

Witam Was w ten piękny jesienny dzień i mam coś ekstra. Słodką przekąskę dla fanów czekolady i masła orzechowego! To wegańskie babeczki z orzechowym kremem.

Nie są to bardzo słodkie babeczki, więc jeśli takie lubicie to zdecydowanie musicie je dosłodzić. Te są delikatnie słodkie i bardziej dla zwolenników właśnie takich słodyczy jak gorzka czekolada (czyt. takich jak ja lubię najbardziej!). Ciężko się im oprzeć, bo są na prawdę wyjątkowe. Jakże mogłoby być inaczej skoro mamy tak świetne połączenie: czekoladowa babeczka + masło orzechowe + polewa czekoladowa??

Babeczki z orzechowym kremem

Nic tylko nastawiać piekarnik! 😀

Babeczki z orzechowym kremem

6 babeczek (1 babeczka to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut (+1.5h na schłodzenie)

koszt: ok. 1,70zł za 1 babeczkę

Składniki:

babeczki:

mąka pszenna 85g

mąka ziemniaczana 85g

kakao 15 g

proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

soda oczyszczona 1/4 łyżeczki

roztopiona czekolada gorzka 30g

syrop klonowy lub miód 55g

mleko roślinne 80ml

woda 100ml

ekstrakt waniliowy kilka kropel

siemię lniane mielone 10g

ocet ryżowy lub jabłkowy 1 łyżka

krem orzechowy:

masło orzechowe 30g

syrop klonowy lub miód 30 g

siemię lniane 15g

woda 30ml

polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 75g

syrop klonowy lub miód 15g

Wykonanie:

Wszystkie składniki na babeczki mieszamy razem (najpierw łącząc suche składniki, a następnie dodając mokre). Po dokładnym zmieszaniu wykładamy masę do foremek na babeczki i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut.

Aby przygotować krem orzechowe mieszamy zalewamy siemię lniane gorącą wodą, mieszamy, a następnie miksujemy z masłem orzechowym i syropem.

Babeczki po upieczeniu studzimy i jeśli to konieczne obcinamy odstającą górę (oczywiście nie wyrzucamy, tylko zostawiamy sobie do zjedzenia 😉 ).

Na babeczki wykładamy krem orzechowy i całość wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Polewę czekoladową przygotowujemy przez roztopienie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofali i zmieszanie z syropem.

Na wierzch babeczek wykładamy polewę i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki, a następnie na 1 godzinę do lodówki.

Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniczku.

Cupcakes with peanut cream

Sweet snack for chocolate and peanut butter fans!

6 cupcakes (1 cupcake – 300 kcal)

time of preparation: 45 minutes (+1.5h for cooling)

Ingredients:

cupcakes:

wheat flour 85g

potato starch 85g

cocoa 15 g

baking powder 1/4 tsp

baking soda 1/4 tsp

dark chocolate melted 30g

maple syrup or honey 55g

vegetable milk 80ml

water 100ml

vanilla extract a few drops

ground flaxseed 10g

rice or apple vinegar 1 tbsp

peanut cream:

peanut butter 30g

maple syrup or honey 30 g

ground flaxseed 15g

water 30ml

chocolate frosting:

dark chocolate 75g

maple syrup or honey 15g

Instructions:

Mix together all ingredients for the cupcakes (first by combining dry ingredients and then adding wet). After mixing, pour the ingredients into cupcake molds and bake in 180 Celsius degrees for about 25-30 minutes.

To prepare a peanut cream mix the flaxseed with hot water, peanut butter and syrup. Cool the cupcakes and if it is necessary cut off the tops (of course do not throw them away, they are great as a snack ;)).

Spread the peanut cream on the muffins and put them for 10 minutes into the freezer. Prepare the chocolate frosting by melting dark chocolate in a water bath or microwave and mixing it with syrup.

Spread the frosting at the top of the muffins and put for 30 minutes into the freezer and then for 1 hour in the fridge. Store the cupcakes in the refrigerator in a sealed container.