Babeczki z Makiem pod Cytrusową Glazurą

Te Babeczki z Makiem pod Cytrusową Glazurą są niesamowicie wilgotne i idealnie słodko-kwaśne.

Dawniej zajadałam się muffikami, które można było kupić gotowe w sklepie, takie zawinięte w folię z długą datą ważności. Teraz na samo wspomnienie przechodzi mnie dreszcz. Ich smak był przecież taki sztuczny! W żaden sposób nie są w stanie dorównać domowym wypiekom.

babeczki z makiem i cytrusową glazurą

Teraz piekę muffinki przynajmniej raz w tygodniu co w zupełności zaspokaja moją potrzebę na tego typu wypieki. W szczególności lubię czekoladowe! Bo kocham czekoladę! O czym możecie się przekonać zaglądając tutaj! Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na deser bez czekolady, za to orzeźwiający i letni.

Jakikolwiek nie był mój cel, te bardzo wilgotne, cytrusowe babeczki bardzo polubiłam. Zrobiłam tylko 4, bo wiem że mogłabym pochłonąć takich wiele 😀 Zrobienie babeczek w wersji tradycyjnych muffinek na pewno u mnie jeszcze będzie miało miejsce, bo wydają mi się świetną, słodką przekąską dla gości.

Na pierwszy rzut oka liczba składników na te muffinki może się wydawać długa, ale wszystkie one są łatwo dostępne. Użyłam do ich przygotowania ksylitolu zamiast cukru, więc odrobinę je odchudziłam, ale się nie oszukuję! Do najzdrowszych z moich wypieków nie należą, niestety. Są za to niesamowicie wspaniałe i uśmiech Męża zajadającego ze smakiem rekompensuje kcalorie. W końcu jak już ma nie być aż tak zdrowo, to musi być przynajmniej bardzo smacznie!

babeczki z makiem

W tym przepisie nie warto pomijać cytrusowej glazury! Wiem, że przecież babeczki są już słodkie same w sobie, ale ona na prawdę dodaje im orzeźwiającego smaku, przy tym nasączając je pomarańczowym aromatem. Jeżeli polejemy jeszcze ciepłe muffinki glazurą one ją wchłoną, tym samym zyskując dodatkowo na smaku i stają się rozpływające w ustach, nie wspominając już o tym jak cudownie się prezentują. Przygotowanie glazury to dosłownie 3 minuty.

Zarówno do babeczek, jak i glazury dodałam aromatu migdałowego, który jest subtelnie wyczuwalny i jednocześnie nadaje im dodatkowego smaku.

babeczki z makiem i cytrusową glazurą

Można je śmiało przechowywać do 3 dni w pojemniczku próżniowym, ale zdecydowanie najlepiej smakują tego samego dnia.

BABECZKI Z MAKIEM POD CYTRUSOWĄ GLAZURĄ

ilość: 4 porcje

Składniki:

jajko 1 sztuka

olej 65g

mleko 105g

ekstrakt waniliowy i migdałowy kilka kropel

ksylitol 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

mąka 120g

mak 1 łyżeczka

skórka z 1/2 cytryny

glazura:

ksylitol 50g

sok z pomarańczy 1/4 sztuki

ekstrakt waniliowy i migdałowy parę kropel

masło 1 łyżeczka

owoce skórka z cytryny do podania

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Mokre składniki na ciasto miksujemy, po czym dodajemy suche, a na końcu mak i skórkę z cytryny. Masę wykładamy do foremek i pieczemy około 20 minut (w przypadku dużych babeczek).

Po wyjęciu przygotowujemy glazurę. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i polewamy nią muffinki, które następnie wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Podajemy posypane skórką cytrynową i z owocami.

 



11 thoughts on “Babeczki z Makiem pod Cytrusową Glazurą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*