Babeczki z ziemniaków i sera

Zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu?! Nie ma mowy żeby się zmarnowały. Zamieńcie je w pyszne babeczki z ziemniaków i sera.

babeczki-ziemniaczane

Wystarczy odrobina sera żółtego i szczypiorku, aby zamienić zwykłe tłuczone ziemniaki w rewelacyjne danie. Jeżeli chcecie to oczywiście możecie dodać dodatkowe składniki, doskonale nadadzą się warzywa lub mięso. Ważne żeby Wam smakowało i lodówka była pusta! 😉

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ziemniaki to kliknijcie tutaj -> klik!

Dania z resztek

Babeczki z ziemniaków i sera

2 porcje (10 babeczek, 1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 45 minut (z tego 38 minut to czas pieczenia)

koszt to ok. 3 zł. 70 gr.

Składniki:

ziemniaki gotowane i potłuczone 750g

jajko 1 sztuka

ser żółty ok. 50g

pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki mieszamy z jajkiem, tartym serem (ok. 3/4) i posiekanym szczypiorkiem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczaną.

Babeczki pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze ok. 3 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Świetny pomysł, a babeczki na pewno pyszne. 🙂

  • ja będę musiała specjalnie więcej ziemniaków ugotować aby coś zostało na babeczki:) ostatnio zmiory za bardzo mi smakują i z obiadu nic nie zostaje- a kiedyś mogłam ich nie jeść miesiącami:) zapiekanki ziemniaczane bardzo lubimy więc na pewno kiedyś wypróbuję babeczki:)

  • Nemi Habibi

    Muszę ugotować więcej ziemniaków 😀

  • Fabryka Pomysłów

    bardzo fajny pomysł 🙂

  • Kasia

    Świetny przepis! Też muszę ugotować więcej ziemniaków, cała rodzina uwielbia i nic nie zostaje na drugi dzień 🙂

  • Świetne babeczki tylko nam nigdy ziemniaki nie zostają z obiadu, bo je uwielbiamy xD