Babki

Wielkanoc już dawno minęła, a ja dopiero teraz się zorientowałam, że nie zjadłam babki wielkanocnej! Byłam bardzo podekscytowana moim zamiarem zrobienia mini babek właśnie teraz. Z żółtek, masłem, mlekiem, rodzynkami. Byłam tak podekscytowana, że ostatecznie zapomniałam o rodzynkach 🙁 Trochę mi ich brakowało w tych babeczkach choć i tak wyszły pyszne. Wam jednak radzę nie zapomnieć, bo dlaczego odmawiać sobie takiego wspaniałego dodatku. Ale tak jak mówiłam i tak jest słodko, jajecznie, maślanie. Idealna propozycja na śniadanie lub przekąskę do pracy.

A wiecie co jest w nich najlepsze? Zapach podczas pieczenia 🙂 Uwielbiam go od dzieciństwa. Jest to dla mnie zapach domu. Moja babcia bardzo często przygotowywała drożdżowe wypieki, które do dzisiaj wspominam. Pamiętam gorące bułeczki, które zabierałam z jeszcze gorącej blachy, pomimo uwag babci, że „skręci mi kiszki” 😀

babki

Nie uważam, że babka to ciasto typowo wielkanocne, ja lubię się nią cieszyć o każdej porze roku. Choć oczywiście wypiekanie jej na Wielkanoc to wspaniała tradycja. Ja w tym roku spędziłam Wielkanoc tylko we dwoje z moim Mężem i nie obchodziliśmy jej jakoś szczególnie, prócz tradycyjnego śniadania i żurku. Prócz tego moją wielkanocną potrawą były jajka zapiekane w bułce 😀 A dzisiaj, pomimo tego że o wielkanocy już nikt nie pamięta, babki 🙂

babki

BABKI

ilość: 3 babki

Składniki:

ciasto:

drożdże 10g

mąka 140g

mleko 95ml

żółtka 3 sztuki

masło 35g

ksylitol 5 łyżek

ekstrakt waniliowy 1/3 łyżeczki

rodzynki 65g

jajko do posmarowania

polewa:

białko jaja, sok z cytryny, cukier puder, skórka z cytryny

Wykonanie:

Drożdże łączymy z 4 łyżkami mąki, mlekiem i ksylitolem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, żółtka i ekstrakt.

Ostawiamy ciasto po zmieszaniu na kolejną godzinę. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy całość i rozkładamy do 3 foremek. Dajemy ciasto odpocząć jeszcze 30 minut.

Babki pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia. Białko ubijamy z sokiem z cytryny. Cukier dodajemy stopniowo (około 4 łyżki), aż masa będzie gładka i zwarta.

Lukier nakładamy na babki i posypujemy startą skórką z cytryny.



3 thoughts on “Babki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*