Bajgiel z masłem orzechowym i ciecierzycą

Cóż, to jest mistrzowskie śniadanie… Domowy bajgiel z masłem orzechowym i ciecierzycą z cytrynowym akcentem   bazylią
Weekend przede mną i dalsze planowanie aranżacji nowego mieszkania Co prawda jeszcze 3 miesiące do oddania, ale zaczynam już myśleć o mojej nowej kuchni

Bajgiel z masłem orzechowym i ciecierzycą

Bajgiel z masłem orzechowym i ciecierzycą

1 porcja (ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 2.10 zł

Składniki:

bajgiel:
60 g mąki pszennej
5 g mąki z ciecierzycy
35 ml wody
1/3 łyżeczki drożdży instant
szczypta soli
do gotowania:
600 ml wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
do podania:
100 g ciecierzycy (podsmażonej na łyżce oliwy z solą)
20 g masła orzechowego zmieszanego z łyżką jogurtu roślinnego, sokiem z 1/4 cytryny i skórką, chili i bazylią

Wykonanie:

Zagniatamy składniki na ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Formujemy bajgla i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Zagotowujemy wodę z miodem, sodą i solą. Wkładamy bajgla na 2-3 minut do wody (w połowie czasu przerzucamy na drugą stronę).

Przekładamy na papier i pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Podajemy z masłem orzechowym, cieciorką i ulubionymi dodatkami.

Bagel with peanut butter and chickpeas

1 serving (500 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of cooking and baking)

Ingredients:

bagel:
60 g wheat flour
5 g chickpea flour
35 ml water
1/3 teaspoon instant yeast
pinch of salt
for cooking:
600 ml of water
2 tbsp honey
1 teaspoon baking soda
pinch of salt
for serving:
100 g chickpeas (fried on a tablespoon of olive oil with salt)
20 g peanut butter mixed with a tablespoon of plantbased yogurt, 1/4 lemon juice and zest, chili and basil

Instructions:

Knead the dough ingredients. Let it stand for 30 minutes. Form a bagel and set aside for another 30 minutes. Boil water with honey, soda and salt. Put the bagel for 2-3 minutes in the water (halfway through flip it over).

Transfer into paper and bake for about 10-15 minutes in 180 Celsius degrees. Serve with peanut butter, chickpeas and favorite toppings.