Bajgle z czekoladą

Uwielbiam bajgle! W słodkiej odsłonie oczywiście też 🥯😍

Bajgle z czekoladą

Bajgle z czekoladą

1 porcja (510 kcal, 2 bajgle)

czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut pieczenia (30-60 minut na wyrośnięcie ciasta, można przygotować dzień wcześniej)

koszt: ok. 3.90 zł

Składniki:

60 g mąki pszennej
30 ml wody
15 g ulubionej czekolady
15 g orzechów pekan
10 g świeżych drożdży
10 g oliwy
10 g syropu klonowego
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
bardzo zimna woda z syropem klonowym i sodą oczyszczoną
do podania 60 g jogurtu roślinnego i cukier puder

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto (za wyjątkiem czekolady i orzechów).

Odstawiamy na 30-60 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną czekoladę i pokruszone orzechy.

Formujemy 2 bajgle, wkładamy na chwilę do wody i wykładamy na papier do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 17-20 minut. Podajemy z jogurtem i cukrem pudrem.

Bagels with chocolate

1 portion (510 kcal, 2 bagels)

time of preparation: 20 minuts + 20 minutes of baking (30-60 minutes for rising)

Ingredients:

60 g of wheat flour
30 ml of water
15 g of your favorite chocolate
15 g of pecans
10 g of fresh yeast
10 g of olive oil
10 g maple syrup
1 teaspoon cocoa
a pinch of salt
very cold water with maple syrup and baking soda
for serving:
60 g of plantbased yogurt and powdered sugar

Instructions:

Mix the flour with the remaining ingredients for the dough (except for chocolate and nuts).

Let it rest for 30-60 minutes. After this time, add chopped chocolate and crushed nuts.

Form 2 bagels, put them in water for a while and place them on baking paper.

Bake at 180 Celsius  degrees for about 17-20 minutes. Serve with yoghurt and powdered sugar.