Bananowe Babeczki z Czekoladą bez Mąki

Doskonała, zdrowa przekąska – Bananowe Babeczki z Domową Czekoladą bez Mąki – bez glutenu, bez cukru, ale za to naturalnie słodkie i z wieloma wartościowymi składnikami. Takie zdrowe alternatywy lubię 😀

Jeżeli szukacie zdrowszego zamiennika dla tradycyjnych babeczek, które robi się na mące, to ta propozycja jest zdecydowanie dla Was. Babeczki te są cudowne, rozpływają się w ustach, są wilgotne i mają co najważniejsze kawałki delikatnie rozpuszczonej czekolady <3

bananowe babeczki

Jeżeli potrzebujecie czegoś słodkiego, czegoś dobrego na poprawę humoru (ale nie tylko na chwilę, z późniejszymi wyrzutami sumienia) to zróbcie te bananowe babeczki. Są świetne! Pożywne i na prawdę smaczne.

Ponieważ w tych babeczkach nie ma mąki ich struktura jest dosyć krucha, dlatego polecam zrobić je w innych foremkach niż papierowe, aby łatwiej było je z nich wyciągnąć. Mi osobiście taka delikatnie chrupiąca konsystencja bardzo się spodobała. posmak banana jest fajnie wyczuwalny i nadaje naturalnej słodkości babeczkom.

bananowe babeczki

Są doskonałe na przekąskę jak i na śniadanie. Nie powoduję uczucia ciężkości, bo są niskowęglowodanowe. Ich podstawa to tak na prawdę migdały, czyli doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i protein. A do tego są po prostu pyszne!

Jeżeli szukacie innych pomysłów na babeczki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną wrażeniami!

Zdrowe Lunch Boxy

Bananowe Babeczki z Czekoladą bez Mąki

4 porcje (4 babeczki, 1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

migdały 145g

mleko zwykłe lub roślinne 85ml

olej kokosowy lub masło 45g

czekolada gorzka (najlepiej domowa) 30g

siemię lniane 25g

ksylitol lub cukier opcjonalnie 15g

banan 1 sztuka

jajko 1 sztuka

proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

cynamon 1 łyżeczka

Wykonanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę (odchodzi praktycznie sama) i rozdrabniamy dokładnie w rozdrabniaczu.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W miseczce ugniatamy banan tłuczkiem z jajkiem, olejem i mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy migdały, siemię, ksylitol, proszek do pieczenia i cynamon. Na koniec delikatnie dodajemy kawałki czekolady.

Masę przenosimy do foremek i pieczemy około 30 minut. Najlepiej smakują po schłodzeniu.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Kto nie lubi słodkości bez wyrzutów sumienia:)

  • Magda

    Fajne babeczki, czasami mam ochotę na wypieki bez mąki i cukru, ale boję się czy to będzie smaczne i wyjdzie, jak widać po Twoich babeczkach da się zrobić coś smacznego bez tych składników 🙂

    • Oj są bardzo smaczne! Zostały zatwierdzone przez Męża, a to surowy sędzia jeśli chodzi o słodkie przekąski 😀

  • lubię! 😉

  • Jaka prościzna a jaki raj w buzi <3 <3 Jesteśmy pewne, że jak przyjdzie jesień i zima to będziemy piekły banany na potęgę 😀

    • Takie prościzny smakują najlepiej 😀

  • Nie dość, że bananowe, to jeszcze tak cudownie się prezentują <3 Uwielbiam!

  • Fabryka Pomysłów

    na drugie śniadanie do pracy idealne! 🙂 bananowe cudeńka 🙂