Bananowe babeczki z czekoladą

Bananowe Babeczki z Czekoladą to szybki i prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Idealne na śniadanie w wolny dzień, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego z samego rana, bo kto czasem nie ma?! 😀

Zawsze mam zapas bananów! To owoc, który nigdy się u mnie nie zmarnuje. A szczególnie uwielbiam te, które są już idealnie dojrzałe, a dzięki temu idealnie słodkie. Rzadko zdarza mi się jeść te idealnie żółte, zazwyczaj czekam aż pokryją się plamkami i zmiękną.

Bananowe babeczki z czekoladą

Jeżeli Wasze banany wołają o zjedzenie, a nie wiecie co z nimi zrobić to bananowe wypieki są do tego idealne. Takie jak te babeczki lub bananowe chlebki. Ja osobiście uwielbiam połączenie smaku banana i czekolady!

Zazwyczaj nie lubię nadmiernego kombinowania w kuchni, ale tym razem stwierdziłam, że takie dwukolorowe babeczki będą po prostu wyglądały ładnie. I myślę, że ostatecznie warto było! Więc czy macie w domu dojrzałego banana?! Jeśli tak to nastawiajcie piekarnik 😀

Bananowe babeczki z czekoladą

3 porcje (3 duże babeczki, 1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut (w tym 25 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,90zł za 1 babeczkę

Składniki:

1 dojrzały banan

85ml wody

20g oleju roślinnego

170g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

10g kakao

90g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Banan miksujemy z wodą i olejem. Następnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej części dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Do foremek wykładamy ciemne ciasto, a następnie jasne. Całość posypujemy pokrojoną czekoladą.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.

Banana cupcakes with chocolate

Banana Cupcakes with Chocolate are a quick and easy way to use ripe bananas. Perfect for breakfast when you feel like really need something sweet in the morning, because sometimes who doesn’t?! : D

3 servings (3 big cupcakes, 1 cupcake – 500 kcal)

time od preparation: 35 minutes (including 25 minutes of baking)

Ingredients:

1 ripe banana

85ml water

20g vegetable oil

170g wheat flour

1/2 teaspoon baking powder

1/3 teaspoon baking soda

pinch of salt

10g cocoa

90g dark chocolate

Instructions:

Mix the banana with water and oil. Then mix with flour, baking powder, soda and salt. Divide the dough into 2 parts.
Add cocoa to one part and mix well.

Put a dark dough in the molds and then light. Sprinkle the whole with chopped chocolate. Bake at 180 Celsius degrees for about 25 minutes.