Bananowe Chipsy i Jajecznica z Guacamole

Już nie pamiętam kiedy jadłam Bananowe Chipsy! Nie wspominając o tym, że tych własnoręcznie zrobionych to nie próbowałam jeszcze nigdy. Najwyższy więc czas aby właśnie takie przygotować. Pokroiłam banana dosyć cienko, aby wyszły chrupkie i doskonale komponowały się z Guacamole. Niebo w gębie!

bananowe-chipsy

Bananowe chipsy pieczone na maśle przygotowałam na wytrawne śniadanie. Z jajecznicą, pomidorem i pietruszkowym guacamole!

Bardzo lubię połączenie kremowego awokado z jajkami. Tak na prawdę to lubię połączenie awokado ze wszystkim 😀

Chipsy z bananów zrobiłam w piekarniku. Wcześniej posmarowałam je małą ilością masła.

Uwielbiam takie bogate w smaku śniadania! Do tego zdrowe i pożywne. Ja zrobiłam jajecznicę, ale równie dobrze jajka smakować będą jako sadzone lub po benedyktyńsku.

Jeżeli znajdziecie czas na przygotowanie rano śniadania (lub przyszykowania wieczorem składników) to koniecznie spróbujcie! Bardzo ciekawa odmiana.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na banany to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Bananowe Chipsy i Jajecznica z Guacamole

2 porcje (1 porcja to ok. 255 kcal)

Składniki:

banan 1 sztuka

masło 1 łyżka

jajka 2 sztuki

pomidor 1 sztuka

sok z cytryny

guacamole:

awokado 1/2 sztuki

natka pietruszki 1/2 pęczka

sok z cytryny

ocet 1 łyżeczka

oliwa 1 łyżka

papryka słodka 1/3 łyżeczki

pieprz i sól do smaku

makaron do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Banana kroimy na dosyć cienkie plasterki (ok. 4 mm). Rozkładamy je na papierze do pieczenia i smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy 10 minut w termoobiegu w 250 stopniach, a następnie 5 minut w 220 stopniach z grzaniem góra-dół.

Miksujemy składniki na guacamole i kroimy pomidora w kostkę. Jajka podsmażamy na odrobinie masła. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i opcjonalnie możemy podać z makaronem.