Bananowe ciasteczka

Dorosłość jest super, bo nikt Ci nie powie, że nie możesz zjeść ciasteczek bananowych na śniadanie 😛

Dorosłość jest zła, bo nikt Cię nie powstrzyma przed zjedzeniem ciasteczek bananowych na śniadanie 🤪

Którą opcję wolicie? 😊
Te ciasteczka są naprawdę pyszne i są alternatywą dla tradycyjnego chlebka bananowego, gdy masz przejrzałe banany do wykorzystania!

Bananowe ciasteczka

Bananowe ciasteczka

1 porcja (ok. 575 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 18 minut pieczenia

koszt: ok. 1.6 zł

Składniki:

1/2 dojrzałego banana
90 g mąki pszennej
15 g orzechów włoskich
10 g oleju kokosowego
3 łyżki wody
1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
1 łyżka jogurtu roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
*opcjonalnie 25 g zakwasu

Wykonanie:

Banan blendujemy z olejem, wodą, słodzikiem, jogurtem i opcjonalnie z zakwasem.

Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy masę na minimum 15 minut (jeśli używamy zakwasu, najlepiej odstawić na godzinę).

Formujemy lub wykładamy łyżką ciasteczka na papierze do pieczenia. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa ciasteczka wstawiamy do lodówki.

Pieczemy w 220 stopniach 15-18 minut.

Banana cookies

1 serving (approx. 575 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 18 minutes of baking

Ingredients:

1/2 ripe banana
90 g of wheat flour
15 g of walnuts
10 g of coconut oil
3 tablespoons of water
1 teaspoon of erythritol or sugar
1 tablespoon of vegetable yogurt
1 teaspoon of apple cider vinegar (or lemon juice)
1 teaspoon of baking powder
1/3 teaspoon of baking soda
* optional 25 g of leaven

Instructions:

Blend the banana with oil, water, sweetener, yoghurt and optionally with leaven.

Then mix with the remaining ingredients. Let the mass stand for at least 15 minutes (if you use leaven, it is best to set aside for an hour).

We form or spoon cookies on baking paper. While the oven heats up, put the cookies in the fridge.

Bake at 220 degrees for 15-18 minutes.