Bananowe Ciasto z Cynamonową Kruszonką

Bananowe Ciasto w Połączeniu z Cynamonową Kruszonką; wspaniałe na popołudniową przekąskę! Jeżeli macie w domu banany, które zaczynają już brązowieć, to oznacza że pora na bananowe ciasto z cynamonową kruszonką, które dosłownie rozpływa się w ustach. Jest słodziutkie, dzięki ugotowaniu bananów z dodatkiem miodu i ksylitolu. Smak banana jest dobrze wyczuwalny w każdym kęsie, co spowodowało, że nawet mój Mąż po wzięciu pierwszego gryza, spojrzał na mnie i powiedział, że pomimo iż ciasto wygląda trochę jak zakalec to jest jednym z lepszych jakie jadł w życiu.

Do tego kruszonka cynamonowa wyszła na prawdę nieziemska! Cały dom pachniał tym ciastem co po prostu uwielbiam w tego typu wypiekach.

bananowe ciasto z cynamonową kruszonką

Kruszonka Cynamonowa to coś wspaniałego, a tak na prawdę składa się jedynie z mąki, cynamonu, cukru pudru i masła.

Nie ma nic lepszego niż ciepłe ciasto bananowe, bo kto da radę czekać aż ostygnie 😀

bananowe ciasto

Podajemy dodatkowo posypane cukrem pudrem. Przechowujemy zawinięte w papier pergaminowy w lodówce. Nawet po 3 dniach smakuje wyśmienicie! Nie zrażajcie się tym, że ciasto ściemnieje lub będzie wyglądało jak zakalec, bo smakuje znakomicie.

bananowe ciasto z cynamonową kruszonką

BANANOWE CIASTO Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

ilość: 4 porcje

Składniki:

mąka pszenna 100g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

banan 1 sztuka

miód 1 łyżeczka

jajko 1 sztuka

ksylitol 4 łyżki

masło w temperaturze pokojowej 40g

cukier wanilinowy 1/3 łyżeczki

maślanka 50g

kruszonka:

cukier puder 4 łyżki

mąka 25g

cynamon 1/3 łyżeczki

masło roztopione 15g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Banana kroimy w plasterki i gotujemy w rondelku z dodatkiem miodu i ksylitolu. Po około 2 minutach robimy z nich pure za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Masę bananową łączymy z masłem, cukrem wanilinowym, maślanką i jajkiem. Miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy mąkę, proszek, sodę, przyprawy i miksujemy ponownie.

Gotową masę wylewamy do foremki. Mieszamy składniki na kruszonkę i posypujemy nią górę ciasta. Całość pieczemy około 65 minut. Podajemy po około 15 minutach po wyjęciu, dodatkowo posypane cukrem pudrem.



  • Julianna Bednarczuk

    ostatnio przerobiłam banany na babeczki; szkoda, że nie znałam tego przepisu:)

    • Przyda się następnym razem 😉

  • Agnieszka

    Uwielbiam ciasta bananowe. Zapach w domu, podczas pieczenia jest boski. Bardzo fajna propozycja, pozwolę sobie zrobić 🙂

    • Bardzo polecam 😉

  • Fabryka Pomysłów

    bardzo fajny placek 🙂

  • Może i wygląda trochę jak zakalec ale dla nas to i tak plus, bo uwielbiamy zakalce 😀 A cynamonowym dodatkiem nas kupiłaś w 100% 😀

    • Ja również uwielbiam zakalce 😀 przy niektórych ciastach, jak mama robiła to liczyłam, że wyjdzie zakalec, bo nie dość że dobre, to wszystko było dla mnie 😀

  • Musi smakować obłędnie :))