Bananowe Pancakes z Truskawkami

Jak widzę taki stosik placuszków to wiem, że jest weekend! Leniwe, błogie śniadania to niemal luksus, który warto sobie serwować. W ciągu tygodnia mało kto ma czas na przygotowanie śniadania. W grę więc wchodzą najczęściej owsianki i puddingi przygotowane dzień wcześniej. Ja często również naleśniki albo placuszki przygotowuję wieczór przed. Dobrze sprawdzają się różnego rodzaju ciasteczka i batoniki domowej roboty, które możemy przegryźć niemal w biegu. Ale weekendy są przeznaczone na leniwe i późne śniadania w towarzystwie naszych rodzin i przyjaciół.

Zazwyczaj w weekend królują u mnie pancakes. Czasem zdarza mi się pomieszać słodkie ze słonym. Placuszki są w tedy dodatkiem do śniadania takiego jak jajka sadzone z kanapkami.  Oczywiście nie może też zabraknąć porannej kawy, często zbożowej. Najważniejsze to nie przepracować się zbytnio w kuchni, bo w końcu weekendy są po to aby odpocząć od pracy i pośpiechu, który towarzyszy nam w ciągu tygodnia.

bananowe pancakes

A mówiąc o prostocie, to te placuszki zdecydowanie należą do prostych i szybkich.

Po prostu miksujemy składniki i gotowe.

bananowe pancakes

Można je podać jak tylko lubicie, z jogurtem, z miodem lub tak jak ja z truskawkami i polewą kokosową. Nic tak dobrze nie zapowiada dla mnie lata jak właśnie truskawki. A ostatnio natknęłam się już na nasze, polskie! Wiem, że sezon na nie minie zanim się obejrzę. Póki co skorzystałam jeszcze z mrożonych truskawek w formie domowej konfitury. Taką konfiturę możemy zrobić o dowolnej porze roku 🙂

BANANOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI

ilość: 3 porcje (6 dużych placuszków)

Składniki:

banany 2 sztuki

jajka 4 sztuki

mąka 25g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

konfitura truskawkowa:

truskawki mrożone 205g

miód 1 łyżka

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

sos kokosowy:

mleko zagęszczone 65ml

wiórki kokosowe 15g

miód 1 łyżeczka

ekstrakt waniliowy 1/3 łyżeczki

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania konfitury. Truskawki miksujemy z miodem i podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy.

Kiedy zredukuje się ilość wody i całość będzie miała bardziej zwartą konsystencję kończymy podgrzewanie. Mleko zagęszczone miksujemy z pozostałymi składnikami na sos i wstawiamy do lodówki.

Składniki na placuszki miksujemy i smażymy na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z obu stron. Podajemy z konfiturą truskawkową i sosem kokosowym.



  • Chyba nie może być lepszego połączenia: banan-truskawka-kokos <3

  • Cudowne 🙂 Mi też placki kojarzą się w weekendem i jutro na pewno jakieś zrobię 😀

  • Ha my też najczęściej stosik placuszków robimy na weekend 😀 Z owocami i zawsze u nas z masłem orzechowym smakują genialnie 😀

    • Super połączenie 🙂

  • Wyglądają super!