Bananowo-Kokosowe Pankejki

Wyciągamy michę i robimy te proste i ZDROWE Bananowo-Kokosowe Pankejki. Smakują znakomicie i orzeźwiająco!

Jak wiecie pankejki (czyli amerykańskie placuszki, pancakes) przygotowuję bardzo często. Zdecydowanie dlatego, że kojarzą mi się one z powolnymi porankami, a ja takie właśnie lubię najbardziej. Nie spiesząc się nigdzie tylko rozkoszować pięknym początkiem dnia. Staram się przez chwilę nie spieszyć, zjeść pankejki po porannej sesji jogi. Idealny jak dla mnie dzień to taki, w którym mogę sobie na to wszystko pozwolić. Robię wszystko aby tak było codziennie, ale oczywiście czasem poranek trzeba trochę przyspieszyć. Nawet jednak w tedy kiedy muszę wyjść o 7 rano z domu, wstaję o wiele wcześniej i na spokojnie szykuję się na resztę dnia.

bananowo-kokosowe pankejki

I nawet jeśli jest weekend i zupełnie nigdzie mi się nie spieszy to i tak zazwyczaj moje śniadania nie są bardzo skomplikowane, bo lubię prostą, szybką, smaczną i zdrową kuchnię. Najczęściej i tak przygotowuję śniadanie wieczór wcześniej tak aby rano już tylko wyjąć je z lodówki lub podgrzać.

bananowo-kokosowe pankejki

Bananowo-kokosowe pankejki robi się bardzo szybko i nie ma z  nimi większego problemu. Do tego są pożywne i zdrowe! Naturalnie słodkie dzięki bananom, dodatkiem błonnika z płatków owsianych oraz protein z wiórków kokosowych i jogurtu greckiego. Są delikatnie dosłodzone miodem i zawierają odrobinę oleju kokosowego. Nie przywierają do patelni, więc udało mi się je usmażyć na tylko delikatnie posmarowanej olejem patelni (bez nadmiaru). Osobiście nie chce mi się wyciągać do tego rodzaju placuszków miksera, więc banany ugniatam tłuczkiem i wszystko mieszam w jednej miseczce, tak aby nie brudzić innych naczyń.

bananowo-kokosowe pankejki

Jak dla mnie idealne placuszki to te pulchne, ale zarazem wilgotne i treściwe. Te podałam z bananem, miodem i wiórkami kokosowymi. Ale można je również zaserwować z jogurtem.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pankejki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Bananowo-Kokosowe Pankejki

4 porcje (16 placuszków, 1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

mleko 190ml

jogurt grecki 105g

olej kokosowy 10g

jajka 2 sztuki

banan 1 sztuka

miód 1 łyżeczka

mąka pszenna 105g

płatki owsiane lub otręby 45g

wiórki kokosowe 40g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

banany, wiórki kokosowe, miód, jogurt do podania

Wykonanie:

Banana ugniatamy tłuczkiem lub miksujemy z jajkami, jogurtem, mlekiem, olejem i miodem. Następnie dodajemy mąkę, płatki, wiórki, proszek do pieczenia i mieszamy bardzo dokładnie.

Patelnię możemy nasmarować delikatnie olejem i smażymy placuszki ok. 2-3 minut z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. bananem, miodem, wiórkami lub jogurtem.

 

Zapisz

Zapisz



  • och ! ale zjadłabym takie na śniadanie teraz ! 🙂

    • Nic nie stoi na przeszkodzie 😉 A jak nie dzisiaj to jutro lub w weekend 🙂

  • Pancakeksów jeszcze nie próbowałyśmy robić, ale chyba czas to nadrobić 🙂

    • Koniecznie! Pankejki to wspaniała przekąska 🙂

  • Magda

    Też uwielbiam śniadania bez pośpiechu 🙂 Takie placuszki to z pewnością fajny początek dnia 🙂

  • Idealne na leniwe śniadanie 🙂 Do tego kubek kawy i jestem w niebie 😉

    • Dokładnie <3 Tak mało trzeba, prawda? 🙂

  • Jak widać banan jest niezastąpiony szczególnie w śniadaniowej kuchni 😀 Co my byśmy bez niego zrobiły? 😀

    • W ogóle ciężko byłoby sobie wyobrazić jakby banany nagle miały zniknąć ze sklepowych półek 😀

  • Fabryka Pomysłów

    takie poranki to ja rozumiem 🙂 kokos i banany – bardzo lubię to połączenie 🙂

  • Uwielbiam wszystkie rodzaje placków i naleśników 🙂

  • Uwielbiam wszystko co kokosowe więc z chęcią wypróbuję to połączenie w pankejkach! 😉

  • Jak ja kocham takie puszyste placuszki! <3