Bananowo-Migdałowe Pancakes

Bananowo-Migdałowe Pancakes to doskonałe śniadanie, idealne do porannej kawy 🙂

Nie wiem jak Wam, ale mi śniadanie najlepiej smakuje w weekendy, nie stresuję się wyjściem do pracy, nie ma pośpiechu, nie myślę o obowiązkach. Po prostu delektuję się w tedy chwilą. Uwielbiam kiedy oboje jesteśmy w domu i możemy spędzić cały dzień w swoim towarzystwie, bez pracy na głowie, za to z głową pomysłów na spędzenie go razem. Uwielbiam dzielić się jedzeniem i wspólnie spędzać przy tym czas. Wspólne posiłki to dla mnie jeden z ważniejszych elementów takich wolnych dni.

bananowo-migdałowe pancakes

Jeżeli ktoś uważa, że dobry pancake musi mieć w składnie jajka to jest w głębokim błędzie. Nie użyłam żadnych jajek, a placuszki wyszły pulchne, zwarte i pyszniutkie. Rozumiem osoby, które mogą mi nie ufać, bo moje pierwsze próby z placuszkami bez jajek były bardzo nieudane (zazwyczaj powstawała masa o niekreślonej strukturze), ale z tym przepisem wychodzą perfekcyjne! Należy pamiętać jedynie o tym aby banan był całkowicie zmiksowany (aby nie było żadnych grudek). Równie ważny jest etap smażenia. Najlepiej aby patelnia nie była rozgrzana na maxa, bo nasz pancakes przypalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.

bananowo-migdałowe pancakes

Koniecznie spróbujcie tych placuszków! Możecie też bardzo łatwo zamienić ten przepis w wegański, bo wystarczy tylko użyć mleka roślinnego zamiast krowiego.

BANANOWO-MIGDAŁOWE PANCAKES

ilość: 4 porcje (8 dużych placków)

Składniki:

banan 1 sztuka

mleko 295ml

olej kokosowy 15ml

ksylitol 4 łyżki

ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

mąka pszenna 155g

proszek do pieczenia 1.5 łyżki

migdały 45g

miód i migdały do podania

Wykonanie:

Banana miksujemy z mlekiem, olejem, ksylitolem i ekstraktem. Następnie dodajemy mąkę, proszek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone kawałki migdałów.

Smażymy na oleju kokosowym po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z miodem i migdałami.



  • Kolejne smaki, które kocham <3

  • Zrobię na pewno 🙂

  • Cudne! 🙂

  • Mi też śniadanie smakuje najbardziej w weekendy 🙂
    A Twoje placki wyglądają cudownie, na pewno były pyszne 🙂

    • Polecam 🙂 Smakują wyśmienicie, a weekendowe śniadanie jest idealną okazją na spróbowanie 🙂

  • marzena

    Jak dla mnie idealne 🙂

  • Połączenie smakowe idealne 🙂 To chyba banan jest takim spoiwem, że nie potrzeba jajka?

    • Dokładnie 🙂 Banan wszystko trzyma ładnie 🙂 To moje ente podejście do placuszków bez jajek i chyba najbardziej udane. Mają fajną konsystencję i się nie rozwalają na patelni 🙂

      • W takim razie wypróbuję! 🙂 Ja czasami daję len mielony z wodą lub mlekiem zamiast jajek, też się sprawdza.

  • Fabryka Pomysłów

    na leniwe weekendowe śniadanie jak znalazł taki przepis 🙂