Bananowo-Owsiane Muffinki z Orzechami

Ostatnio u mnie sporo przepisów na wypieki z bananem w roli głównej. A że takich przepisów nigdy nie za wiele to pora na Bananowo-Owsiane Muffinki z Orzechami!

Częstujcie się!

bananowo-owsiane muffinki z orzechami

Uwielbiam takie przekąski, które mogę zapakować w woreczek i zawieść ze sobą do pracy. To wiele ułatwia, kiedy za jednym zamachem można przygotować wyprawkę na parę dni. Szczególnie jest to dla mnie ważne teraz, kiedy pobudkę mam o godzinie 5. Ale najważniejsze jest dla mnie aby to były zdrowe przekąski. Zdrowe i pyszne! Takie jak te muffinki.

Jak wspomniałam uwielbiam dodatek bananów w wypiekach. Jak chociażby ta rolada z chlebka bananowego! Nie dość, że stanowią źródło słodyczy zastępując cukier, to są również substytutem jajek i oleju. Są zdrową i do tego smaczną alternatywą! Aby podkręcić smak warto dodać jeszcze miód, cynamon i gałkę muszkatołową.

bananowo-owsiane muffinki

Kiedy przygotowujecie muffinki owsiane bardzo istotne jest aby w pierwszej kolejności trochę namoczyć płatki w mleku lub wodzie. To zapewnia im odpowiednią wilgotność (bo kto lubi muffinki-wióry?).

Mam nadzieję, że Wam również posmakują! Zostawiam Was z przepisem, a sama lecę nadrabiać odcinki House of Cards i Games of Thrones 😀

BANANOWO-OWSIANE MUFFINKI Z ORZECHAMI

ilość: 4 porcje (10 muffinek)

Składniki:

płatki owsiane 120g

mleko 85ml

banan 1 sztuk

jajko 1 sztuka

olej kokosowy 10g

cukier wanilinowy 1 łyżka

miód 35g

mąka 95g

proszek do pieczenia 1 łyżka

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

cynamon 3/4 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki

orzechy włoskie 25g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Banana blendujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Wykładamy masę do foremek i pieczemy około 20 minut. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Smacznego!



  • Uwielbiam muffiny, na pewno zrobię. Przepis zapisuję i będę go wkrótce testować! 🙂

    • Super! 🙂 Ja jestem muffinkowym maniakiem 😀

  • O właśnie z orzechami to robimy w formie chlebka ale muffinki to też fajnie mieć w torebce na drugie śniadanie 😀

    • Ja właśnie lubię w formie muffinek ze względu na ich „poręczność” 🙂

  • a czy to moczenie płatków odnosi się też do ciasteczek owsianych? bo chciałabym zrobić takie tylko z płatków, bez dodatku mąki owsianej (taką wersje do tej pory robiłam) i boję się że wyjdą za kruche i łamliwe.
    Ps i ty te muffinki jesz kilka dni?? nie wiem czy u mnie dotrwałyby do śniadania:)

    • Parę razy robiłam ciasteczka owsiane, gdzie wcześniej moczyłam płatki i były ok. Ale tak na prawdę dużą rolę pełni „łącznik”, czyli dodatek banana, miodu i jajka. Płatki owsiane też lepiej zmielić wtedy będą lepiej się ze sobą łączyły. Zresztą już po konsystencji masy podczas wyrabiania (czy ciasteczka się kleją bez problemu czy się rozpadają w rękach) można dodawać poszczególnych składników tak by uzyskać zamierzony efekt.
      Zazwyczaj jak robię muffinki, ciasteczka czy pancakes, które jem później na śniadanie lub biorę do pracy to robię je na 2 dni 🙂

  • Bardzo lubię takie zdrowsze wersje wypieków 🙂
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com