Bananowo-Pomarańczowe Muffinki z Makiem

Już jest! Jest wiosna i lada chwila zaczną się ciepłe dni, a te muffinki to właśnie zapowiedź tych letnich, pysznych smaków. Poza tym, deserów bananowych nigdy nie za wiele 😀

bananowo-pomarańczowe muffinki

Nie wiem jak Wam, ale mi właśnie banan i pomarańcz kojarzą się z latem. Z orzeźwiającym sokiem pitym w upalny dzień na balkonie. Z tym również kojarzą mi się te muffinki. Ciężko się im oprzeć, zwłaszcza ze względu na lukier pomarańczowy, którym są polane <3

bananowo-pomarańczowe muffinki

BANANOWO-POMARAŃCZOWE MUFFINKI Z MAKIEM

ilość: 3 porcje (6 muffinek)

Składniki:

banan 1 sztuka

jajko 1 sztuka

mąka 130g

mak 10g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

ksylitol 40g

olej 30g

skórka z 1/2 pomarańczy

lukier:

ksylitol 45g (rozdrobniony na puder)

skórka z 1/2 pomarańczy

sok z pomarańczy 1 łyżka

Wykonanie:

Banana blendujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

Kiedy muffinki będą stygły przygotowujemy lukier. Mieszamy puder z ksylitolu z skórką i sokiem z pomarańczy. Polewamy nim muffinki.