Bardzo Wilgotny Chlebek Bananowy

Ten Bardzo Wilgotny Chlebek Bananowy zrobiłam z bananów, jogurtu greckiego i masła. Jest dzięki temu wilgotny, pulchny, lekki i bardzo smaczny.

Nie wiem, który to już mój chlebek bananowy. Pewnie macie już dosyć zarówno moich propozycji na ten wypiek jak i innych krążących w sieci. Ale moim zdanie nigdy ich za wiele, bo warto urozmaicać sobie nawet takie proste i każdemu znane przepisy. Zwłaszcza kiedy wersja, którą właśnie przygotowaliście wydaje Wam się lepsza od wszystkich poprzednich 😉 Jak mogłabym się więc z Wami nim nie podzielić?!

bardzo mokry chlebek

Na prawdę zachęcam do wypróbowania tego chlebka, bo jest niesamowicie smaczny, rozpływający się w ustach, lekki i mięciutki. Do tego posłodzony jest jedynie odrobiną ksylitolu, która w zupełności wystarcza, aby nadać mu delikatnego, słodkiego smaku.

bardzo mokry chlebek

Do tego chlebek doskonale sprawdza się w zimne wieczory. Wiecie, takie z kubkiem gorącej kawy w ręku. Możecie go również potraktować jako zdrową przekąskę do pracy. Nie ma co mieć wyrzutów sumienia! Te kawałeczki czekolady, które w nim widzicie są domowej roboty i o wiele zdrowsze od sklepowej czekolady. I ten zapach! Ach…

bardzo mokry chlebek

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na słodki chlebek to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Bardzo Wilgotny Chlebek Bananowy

4 porcje (keksówka o długości 13 cm, 1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

banany 2 sztuki

jogurt grecki 75g

jajko 1 sztuka

masło lub olej kokosowy 25g

ksylitol 25g

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

mąka pszenna 105g

czekolada domowa 40g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Banany miksujemy lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie kawałeczki czekolady) i przenosimy ciasto do foremki. Pieczemy ok. 55 minut (do suchego patyczka).

Zapisz

Zapisz