Batatowe babeczki

Na umilenie dzisiejszego dnia dorzucam przepis na batatowe, pełnoziarniste babeczki.

Batatowe babeczki

Batatowe babeczki

10 babeczek (1 ma ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 20 minut pieczenia)

koszt: 1 babeczka ok. 0,60 zł

Składniki:

1 banan
150 g ugotowanego batata
20 g syropu klonowego lub cukru
2 łyżki mleka roślinnego
110 g mąki pełnoziarnistej
20 g mąki pszennej
40 g rodzynek
20 g słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej i soli

Wykonanie:

Banana blendujemy z batatem, syropem i mlekiem na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość. Wykładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Sweet potato cupcakes

Sweet potato, whole-grain cupcakes for better mood!

10 cupcakes (1 has 100 kcal)

time of preparation: 15 minut (+ 20 minutes of baking)

koszt: 1 babeczka ok. 0,60 zł

Ingredients:

1 banana
150 g of cooked sweet potato
20 g of maple syrup or sugar
2 tablespoons of plantbased milk
110 g of whole-grain flour
20 g of wheat flour
40 g of raisins
20 g of sunflower
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of cinnamon
a pinch of nutmeg and salt

Instructions:

Blend banana with sweet potato, syrup and milk to a smooth mass. Then add the remaining ingredients and mix thoroughly. Put in molds and bake for about 20 minutes in 180 Celsius degrees.



>
Facebook