Batoniki czekoladowo-orzechowe

Batoniki czekoladowo-orzechowe. Nazwa mówi sama za siebie. Warstwa miodowo-orzechowych, kruchych płatków i warstwa czekolady z kawałkami orzechów. Prosty i szybki przepis bez pieczenia.

batoniki czekoladowo-orzechowe

Uwielbiam połączenie czekolady i orzechów!

Batoniki czekoladowo-orzechowe to płatki orkiszowe połączone z masełkiem orzechowym i miodem. Na to warstwa czekolady i orzechów. I na tym moglibyśmy się zatrzymać, ale nie, bo są jeszcze posypane kawałkami czekolady 😀

batoniki czekoladowo-orzechowe

Idealne dla wielbicieli orzechów i czekolady, takich jak ja 🙂

BATONIKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

ilość: 4 porcje

Składniki:

masło orzechowe 20g

płatki orkiszowe 135g

miód 45g

ksylitol 1 łyżka

czekolada gorzka 45g (+30g do pokruszenia i posypania)

nerkowce 30g

Wykonanie:

W rondelku roztapiamy miód z ksylitolem, po czym dodajemy masło orzechowe i chwilę mieszamy. Masę przenosimy do płatków (zalanych 135ml wody) i dokładnie mieszamy.

Płatki przekładamy do foremki wyłożonej papierem lub większego pojemniczka próżniowego. Ręką dociskamy tak aby uzyskać w miarę równy spód.

Czekoladę roztapiamy i łączymy z orzechami. Masę wykładamy na płatki. Posypujemy jeszcze kawałkami pokrojonej czekolady. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (a najlepiej na całą noc).

Po wyjęciu z pojemnika kroimy na mniejsze części.