Batoniki Orzechowe z Galaretką Truskawkową

Nie ma to jak zdrowe Batoniki! Tym razem na bazie masła orzechowego, płatków owsianych  i domowej konfitury z chia w formie a la galaretki. Doskonała przekąska!

Jak wiecie nie kupuję słodyczy, a wszystko robię w domu od podstaw, bez dodatku cukru. Nie kupuję oraz nie robię dżemów. Jeżeli mam użyć konfitur to robię je na bieżąco ze świeżych lub mrożonych owoców. Tym razem zrobiłam galaretkopodobny dżem na bazie chia, który przygotowuje się dosłownie chwilę, a doskonale pasuje do batoników.

batoniki

Pomimo wszystko jestem osobą, która uwielbia słodkości – pewnie wiele osób uważa, że słodycze bez cukru to nie słodycze, ale pomijając ten fakt uwielbiam jeść zdrowsze wydania ciast, ciasteczek, czekolady, deserów, tart, babeczek! No nie mogłabym bez nich żyć, bo doskonale umilają mi życie! Dzięki nim również pomimo tego, że słodyczy nie jadłam już od ponad roku to i tak za nimi nie tęsknię (najgorzej jest oczywiście podczas rodzinnych spotkań przy stole uginającym się od domowych ciast, ale twardo się trzymam :D).

batoniki

Batoniki można przechowywać w lodówce przez parę dni, więc można zrobić zapas.

Jeżeli szukacie przepisów na inne zdrowe batoniki to kliknijcie tutaj! -> klik! 😉

Batoniki Orzechowe z Galaretką Truskawkową

4 porcje (1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

mrożone owoce 100g

chia 20g

miód 1 łyżka (+ 1 łyżeczka do batoników)

mąka kokosowa 5 łyżek

płatki owsiane zmielone 90g

olej kokosowy lub masło 25g

masło orzechowe 30g

płatki owsiane zmielone

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Zaczynamy od przygotowania dżemu. W rondelku podgrzewamy owoce z miodem, do momentu aż będą całkowicie miękkie.

W miażdżymy je widelcem lub tłuczkiem. Gotujemy je jeszcze jakie 5 minut, po czym dodajemy nasiona chia i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy pozostałe składniki na batoniki i wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy go przez około 15 minut, po czym wyjmujemy, nakładamy dżem i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia, a przed pokrojeniem w batoniki warto je jeszcze włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.

 

Zapisz

Zapisz



  • Magdalena Baran

    skąd ty bierzesz pomysły na takie pyszności??
    ja bym w ogóle słodyczy nie jadła- gdy ich nie mam w domu nie tęsknię wcale a sama ich nie kupuję- wszystko przez
    Adama, to on na zakupach przed wyjazdem do Norwegii zawsze wrzuca łakocie do koszyka:( no i jem xD ale będę z tym walczyć:)

    • Z internetów 😀 To oczywiście moje główne źródło inspiracji 😉
      My w domu nie trzymamy słodyczy, mój Mąż sporadycznie kupuje sobie jakieś lody albo inne przekąski, a ja się trzymam 😀 Jestem z natury uparta, więc trzymam się podjętej decyzji i już się do niej zupełnie przyzwyczaiłam 😉

  • Wspaniałe te batoniki,koniecznie do zrobienia. Pozdrawiam ciepło:-)

    • Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Batoniki z dżemem/galaretką? Tego jeszcze nie grali! Mega pomysł 😀

    • Bardzo fajna konsystencja, polecam 🙂

  • Beata Jabłońska

    Wygląda ciekawie i smacznie 😉

  • dishdogz

    Wygląda przepysznie!

  • Ciekawe połączenie! Batoniki wyglądają na bardzo kruche, a ja takie uwielbiam! <3

  • Fabryka Pomysłów

    podobają mi się te batoniki 🙂 ja akurat nie mam za dużej zamrażalki więc oprócz mrożenia robię swoje dżemy, ale takie bez cukru lub z minimalną ilością słodzidła w przypadku kwasniejszych 🙂