Bezglutenowe naleśniki w wytrawnej wersji

Już myślałam, że spiszę mąkę ryżową na straty, bo jakoś nie potrafiłam znaleźć dla niej miejsca w kuchni, ale w końcu się udało! Bezglutenowe naleśniki w wytrawnej wersji to świetny sposób na wykorzystanie mąki ryżowej, ale przede wszystkim to łatwy i szybki przepis na obiad. Wystarczy przygotować stosik naleśników i podać z ulubionymi dodatkami. Hummusem, warzywami, sosami. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to że niestety naleśniki te smakują najlepiej od razu po zrobieniu. Drugiego dnia są już niezjadliwe… Ale to nie zmienia faktu, że na obiad tego samego dnia nadadzą się idealnie.

Bezglutenowe naleśniki w wytrawnej wersji

Bezglutenowe naleśniki w wytrawnej wersji

4 porcje (ok. 12 sztuk, 1 sztuka to ok. 170 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h

koszt: 1,20zł za 1 porcję

Składniki:

470g mąki ryżowej

230g mleka sojowego

250ml wody

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka papryki słodkiej

chili wg uznania

1 łyżeczka bazylii

sól do smaku

25g roztopionego oleju kokosowego

hummus, warzywa, ulubione sosy do podania

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. Naleśniki smażymy na delikatnie posmarowanej olejem, nagrzanej patelni.

Smażymy po 2 minuty z obu stron. Podajemy z hummusem, warzywami i ulubionymi sosami.

Savory gluten-free crepes

Gluten-free crepes in a savory are a great way to use rice flour, but above all, an easy and quick recipe for dinner. Just prepare a stack of crepes and serve with your favorite toppings: hummus, vegetables, sauces.

4 servings (12 crepes, 1 – 170 kcal)

time of preparation: 1h

Ingredients:

470g of rice flour

230g of soya milk

250ml of water

1/2 teaspoon of granulated garlic

1 teaspoon of herbs

1 teaspoon of sweet pepper

chili (as you wish)

1 teaspoon of basil

salt to taste

25 g of molten coconut oil

hummus, vegetables, favorite sauces for serving

 

Instructions:

Mix all ingredients thoroughly. If the dough is too thick, add more water. Fry the crepes on oiled, heated pan. Ccook for 2 minutes on both sides.
Serve with hummus, vegetables and favorite sauces.


4 thoughts on “Bezglutenowe naleśniki w wytrawnej wersji”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*