Bezglutenowe precelki z sałatką z pomidorów i tofu

Bezglutenowe precelki i sałatka z pomidorów i tofu Super posiłek do pracy, szkoły, śniadanie lub kolację ✌️

Bezglutenowe precelki z sałatką z pomidorów i tofu

Bezglutenowe precelki z sałatką z pomidorów i tofu

3 porcje (1 ma ok. 240 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut (+10 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,50 zł za porcję

Składniki:

precelki:
55 g mąki ze słonecznika (lub migdałowej)
10 g mąki z ciecierzycy
30 g tofu naturalnego lub wędzonego
20 ml mleka roślinnego
15 g sezamu
10 g nasion chia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sałatka:
2 pomidory
150 g tofu naturalnego lub wędzonego
80 g ogórków konserwowych lub kiszonych
szczypiorek
ulubione kiełki
1 łyżeczka czarnuszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Tofu blendujemy z mlekiem, a następnie dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki na precle.

Ciasto zagniatamy. Jeśli jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki z ciecierzycy, a jeśli zbyt suche więcej mleka. Dzielimy na 3 części i każdą rolujemy, a następnie zawijamy.

Układamy na papierze, smarujemy wodą, a następnie pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) ok. 15 minut. W tym czasie kroimy (tofu rozdrabniamy w rękach) i mieszamy składniki na sałatkę.

Podajemy z preclami.

Gluten-free pretzels with tomato and tofu salad

3 servings (1 has 240 kcal)

time of preparation: 35 minutes (+10 minutes of baking)

Ingredients:

pretzels:
55 g flour from sunflower (or almond)
10 g chickpea flour
30 g of natural or smoked tofu
20 ml of plantbased milk
15 g sesame
10 g chia seeds
1/2 teaspoon baking powder
salad:
2 tomatoes
150 g of natural or smoked tofu
80 g pickled or pickled cucumbers
chive
favorite sprouts
1 teaspoon of black cumin
salt and pepper to taste

Instructions:

Blend tofu with milk, then add chia seeds and let stand for 15 minutes. Then add the remaining ingredients for pretzels.

Knead the dough. If it’s too moist, add more chickpea flour, and if it’s too dry, add more milk. Divide into 3 parts and roll each, then wrap.

Put on paper, grease with water, and then bake at 180 Celsius degrees (top/bottom heat) for about 15 minutes. In the meantime, cut the ingredients for salad (crumble tofu in your hands) and mix.

Serve with pretzels.