Bezglutenowe, wegańskie wrapy z ananasem

Wegańskie wrapy z ananasem, bezglutenowymi naleśnikami, pieczonymi ziemniaczkami, świeżymi dodatkami i sosem tzatziki!

Bezglutenowe, wegańskie wrapy z ananasem

Bezglutenowe, wegańskie wrapy z ananasem

3 porcje (1 ma ok. 625 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut

koszt: ok. 6  zł za 1 porcję

Składniki:

naleśniki:

75 g mleczka kokosowego

280 ml wody

215 g bezglutenowej mieszanki na naleśniki

1 łyżka oleju

farsz:

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

365 g pokrojonego w kostkę ananasa

kminek, kolendra, oregano

3 łyżki sosu sojowego

sok z 1/4 cytryny

sól i pieprz do smaku

sos tzatziki:

125 g świeżego ogórka

100 g jogurtu roślinnego

sok z 1/4 cytryny

koperek

sól i pieprz do smaku

do podania:

300 g pieczonych ziemniaków

1.5 pomidora

sałata

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po ok. 3 minutach dodajemy ananasa, przyprawy i smażymy ok. 10 minut. Mleko kokosowe blendujemy z wodą, a następnie dodajemy mieszankę na naleśniki i olej.

Naleśniki smażymy tak ja tradycyjne. Ogórka ścierami na tarce i mieszamy ze składnikami na tzatziki. Naleśniki podajemy z farszem, ziemniaczkami i świeżymi dodatkami.

Gluten-free, vegan wraps with pineapple

Vegan wraps with pineapple, gluten free pancakes, baked potatoes, fresh greens and tzatziki sauce!

3 servings (1 has 625 kcal)

time of preparation: 45 minutes

Ingredients:

Pancakes:

75 g of coconut milk

280 ml of water

215 g of gluten-free mixture for pancakes

1 tablespoon of oil

stuffing:

1 tablespoon of oil

1 onion

2 cloves of garlic

365 g of diced pineapple

cumin, coriander, oregano

3 tablespoons of soy sauce

juice from 1/4 of lemon

salt and pepper to taste

Tzatziki sauce:

125 g of fresh cucumber

100 g of plantbased yoghurt

juice from 1/4 of lemon

dill

salt and pepper to taste

for serving:

300 g baked potatoes

1.5 of tomatoes

fresh salad

Instructions:

Fry the onion and garlic with olive oil. After about 3 minutes, add pineapple, spices and fry for about 10 minutes. Blend coconut milk with water, and then add a mixture for pancakes and oil.

Fry pancakes as traditional ones. Grate the cucumber and mix with other ingredients for tzatziki. Serve wraps with stuffing, potatoes and fresh greens.

 



>
Facebook