Bezglutenowy sernik kokosowy

Soczysta, kokosowa masa serowa na bazie serka mascarpone i orzechowo-daktylowy spód – doskonałe, lekki, wiosenne ciasto! A do tego bezglutenowe 😉

Ten przepis może stać się i Waszym ulubionym. Bezglutenowy sernik kokosowy jest zrobiony na bazie kremowego serka mascarpone z nutą mleczka kokosowego. Jest na spodzie orzechowo-daktylowym, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób unikających glutenu w diecie.

Bezglutenowy sernik

Sernik zazwyczaj kojarzy mi się z „ciężkim” ciastem. Ten jednak jest inny. Bardzo lekki i idealny na wiosnę, kiedy mamy ochotę na właśnie takie desery.

Czasem kokosowe wypieki są dla mnie ZA kokosowe i mam wrażenie jakbym jadła tylko kokos. W tym przypadku takiego efektu nie ma. Dodatek mleczka kokosowego nadaje sernikowi kokosowy smak, który nie jest dominujący 😉

Bezglutenowy sernik kokosowy

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 2h (w tym 1h pieczenia)

kosz to ok. 2 zł za porcję

Składniki:

orzechy włoskie 30 g

migdały 30 g

daktyle 20 g

masło orzechowe 1 łyżka

masło klarowane 1 łyżeczka

kakao 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

szczypta soli

masa serowa:

mascarpone 175 g

twaróg chudy 175 g

mleczko kokosowe 140 g

jajka 2 sztuki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

ksylitol lub cukier puder 2 łyżki

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy min. 20 minut. Orzechy włoskie i migdały rozdrabniamy (w rozdrabniaczu lub tłuczkiem). Miksujemy je następnie z pozostałymi składnikami spodu.

Wykładamy tak przygotowaną masę do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie żółtka jaj miksujemy z serkiem mascarpone, twarogiem, mleczkiem kokosowym, mąką i ksylitolem. Następnie do masy dodajemy ubite białka jaj.

Masę serową wykładamy na upieczony spód. Na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą, a na środkowej blaszce ciasto.

Pieczemy godzinę w 175 stopniach. Nie wyjmujemy ciasta jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwi piekarnika na jeszcze 10 minut, po czym możemy wyjąć ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki na min. godzinę przed pokrojeniem.