Bezglutenowy sernik kokosowy

Soczysta, kokosowa masa serowa na bazie serka mascarpone i orzechowo-daktylowy sp贸d – doskona艂e, lekki, wiosenne ciasto! A do tego bezglutenowe 馃槈

Ten przepis mo偶e sta膰 si臋 i Waszym ulubionym. Bezglutenowy sernik kokosowy jest zrobiony na bazie kremowego serka mascarpone z nut膮 mleczka kokosowego. Jest na spodzie orzechowo-daktylowym, dzi臋ki czemu doskonale nadaje si臋 dla os贸b unikaj膮cych glutenu w diecie.

Bezglutenowy sernik

Sernik zazwyczaj kojarzy mi si臋 z „ci臋偶kim” ciastem. Ten jednak jest inny. Bardzo lekki i idealny na wiosn臋, kiedy mamy ochot臋 na w艂a艣nie takie desery.

Czasem kokosowe wypieki s膮 dla mnie ZA kokosowe i mam wra偶enie jakbym jad艂a tylko kokos. W tym przypadku takiego efektu nie ma. Dodatek mleczka kokosowego nadaje sernikowi kokosowy smak, kt贸ry nie jest dominuj膮cy 馃槈

Bezglutenowy sernik kokosowy

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 2h (w tym 1h pieczenia)

kosz to ok. 2 z艂 za porcj臋

Sk艂adniki:

orzechy w艂oskie 30 g

migda艂y 30 g

daktyle 20 g

mas艂o orzechowe 1 艂y偶ka

mas艂o klarowane 1 艂y偶eczka

kakao 1/3 艂y偶eczki

soda oczyszczona 1/3 艂y偶eczki

szczypta soli

masa serowa:

mascarpone 175 g

twar贸g chudy 175 g

mleczko kokosowe 140 g

jajka 2 sztuki

m膮ka ziemniaczana 2 艂y偶ki

ksylitol lub cukier puder 2 艂y偶ki

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrz膮tkiem i moczymy min. 20 minut. Orzechy w艂oskie i migda艂y rozdrabniamy (w rozdrabniaczu lub t艂uczkiem). Miksujemy je nast臋pnie z pozosta艂ymi sk艂adnikami spodu.

Wyk艂adamy tak przygotowan膮 mas臋 do ma艂ej foremki wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W mi臋dzyczasie 偶贸艂tka jaj miksujemy z serkiem mascarpone, twarogiem, mleczkiem kokosowym, m膮k膮 i ksylitolem. Nast臋pnie do masy dodajemy ubite bia艂ka jaj.

Mas臋 serow膮 wyk艂adamy na upieczony sp贸d. Na dno piekarnika wk艂adamy naczynie 偶aroodporne z gor膮c膮 wod膮, a na 艣rodkowej blaszce ciasto.

Pieczemy godzin臋 w 175 stopniach. Nie wyjmujemy ciasta jeszcze przez 15 minut. Nast臋pnie uchylamy drzwi piekarnika na jeszcze 10 minut, po czym mo偶emy wyj膮膰 ciasto.

Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na min. godzin臋 przed pokrojeniem.