Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi

Biszkopcik z Morelami i Orzechami to pyszny deser idealny na przekąskę podczas świątecznego sezonu. Może nie jest wybitnie eleganckie, ale za to jest proste i doskonale nadaje się do popołudniowej kawy.

biszkopcik-z-morelami

Warto zrobić sobie prosty i minimalistyczny deser jak ten biszkopcik. Pocieszyć się tym jaki mamy piękny czas, ile miłości jest wokół nas i nie martwić się o to, że nie zdążymy się umalować na Sylwestra. Usiądźcie razem, bawcie się i jedzcie smacznie 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na morele to kliknijcie tutaj -> klik!

Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi

8 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

masło roztopione 55g

ksylitol lub cukier 55g

olej roślinny 25g

jajka 3 sztuki

mąka pszenna 250g

proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki

sól 1 szczypta

morele suszone ok. 150g

orzechy włoskie 25g + parę orzechów na wierzch ciasta

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Roztopione masło mieszamy z ksylitolem oraz olejem i odstawiamy na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i roztrzepujemy całość. Do masy przesiewamy mąkę, po czym dodajemy proszek, sól, pokrojone morele i orzechy.

Ciasto mieszamy i przenosimy do blaszki (dobieramy taką blaszkę aby wyłożone ciasto miało ok. 2 cm grubości) i dekorujemy kawałkami orzechów. Pieczemy ok. 35 minut.

 

Zapisz

Zapisz



6 thoughts on “Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*