Biszkopciki z Wiśniami

Delikatne, mięciutkie, wegańskie Biszkopciki z Wiśniami. Mój sposób na szybką przekąskę do kawy!

Chyba każdy ma w zanadrzu jakiś przepis awaryjny na coś słodkiego, kiedy nachodzi niedająca się niczym powstrzymać ochota! No cóż… ja chyba nie mam 😀 U mnie to zawsze coś nowego, eksperyment i przygoda w kuchni. Zanim jednak tak się stało, zanim założyłam bloga i przeszłam na weganizm, moim deserem na szybko było tiramisu. I nie chwaląc się był to mój popisowy deser, który robiłam z wielką przyjemnością.

Biszkopciki z Wiśniami

Teraz jak wiecie stawiam na różnorodność i nie próżnuję, wymyślam co rusz to nowe przepisy. Te biszkopciki widziałam gdzieś w internecie, ale nie w wegańskiej wersji. Oczywiście zrobienie ich w roślinnym wydaniu stał się dla mnie punktem honoru 😀

I jak?! Wyszły doskonale! Do tego są proste w przygotowaniu, ciasto przygotowuje się łatwo i szybko. I do tego za jednym zamachem możemy przygotować ich większą ilość i podzielić się z najbliższymi.

Biszkopciki z Wiśniami

ok. 20 biszkopcików (1 biszkopcik ma ok. 100 kcal )

czas przygotowania: ok. 10 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: 1 biszkopcik to koszt ok. 30 groszy

Składniki:

140g aquafaby

50g jogurtu roślinnego

70g roztopionego oleju kokosowego

15g cukru

365g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duża łyżka dżemu

wiśnie (mrożone lub świeże bez pestek)

Wykonanie:

Aquafabę ubijamy na pianę, a następnie dodajemy jogurt, olej cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta podsypując mąką. Połowę ciasta (wzdłuż dłuższego boku) smarujemy dżemem.

Wzdłuż dłuższej krawędzi wykładamy wiśnie i całość zawijamy, a następnie kroimy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.

Biscuits with Cherries

Delicate, soft, vegan Biscuits with Cherries. My sweet idea for a quick coffee snack!

20 biscuits (1 biscuit has 100 kcal )

time of preparation: 10 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

140g of aquafaba

50g of plantbased yogurt

70g of melted coconut oil

15g of sugar

365g of wheat flour

1 teaspoon of baking powder

1 large spoon of jam

cherries (frozen or fresh seedless)

Instructions:

Beat the aquafaba, then add yogurt, sugar, oil and mix thoroughly. Add the flour, baking powder and mix. Roll the dough into the shape of a large rectangle, sprinkling with flour.

Put the jam on the half of dough (along the long side). Put the cherries along the long edge and wrap, then cut into small biscuits.

Bake at 180 Celsius degrees for about 30 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*