Brokuł w Panierce

Brokuł w Panierce to sposób na zdrową przekąskę. To prosty posiłek, który zdecydowanie polecam osobom na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej 😉

Bardzo podoba mi się ostatni czas. Dekoracje świąteczne, przygotowania, jedzenie. Nie jestem osobą, która strasznie przeżywa święta i stresuje się tym żeby wszystko było zapięte na ostatni guzik. Nie. Ja lubię się cieszyć tą magiczną atmosferą i odpoczynkiem. Pomimo tego, że wszędzie gdzie nie spojrzę widzę apetyczne przepisy to staram się nadal przykładać do przygotowywania zdrowych posiłków.

brokuly-w-panierce

Na pewno większość z Was spotkała się już z przepisami na kalafior w cieście. Ja postanowiłam zamienić go na brokuł i obtoczyć w mące z dodatkiem mleczka kokosowego oraz w bułce tartej.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na brokuł to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Brokuł w Panierce

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

brokuł 1 główka

mąka pszenna ok. 100g

mleczko kokosowe ok. 200g (roztopione)

papryka i pieprz do smaku

bułka tarta do obtaczania ok. 60g

ulubiony ketchup lub sos

orzechy nerkowca 10g

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Brokuł dzielimy na mniejsze główki. Mąkę łączymy z mleczkiem i przyprawami. Brokuły maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na papier do pieczenia.

Brokuł pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy z ketchupem i jogurtem na sałacie z nerkowcami.

 

Zapisz

Zapisz



3 thoughts on “Brokuł w Panierce”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*