Brokułowa pasta z cytrynowym kremem

Postawiłam tym razem na coś prostego i szybkiego. Brokułowa pasta z cytrynowym kremem to sposób na obiad kiedy naprawdę brakuje nam czasu, a chcemy zjeść smacznie.

Brokuł i makaron zawsze będzie smakować dobrze, ale to co czyni to danie wyjątkowo smacznym to cytrynowy, kremowy sos. To jeden ze sposobów na to, aby dosłownie za pomocą paru składników mieć efekt „Wow”! Pewnie wiecie o czym mówię. Niby nic, a efekt jest bardzo przyjemny dla podniebienia. Ponieważ zrobiłam go na bazie zagęszczonego mleka bez cukru to w cale nie jest tak bardzo kaloryczny jak potrafią być niektóre sosy tego typu. Dzięki temu jest zdecydowanie lżejszy i zdrowszy.

brokułowa pasta

Użyłam małych kolanek makaronowych, ale możecie tutaj dać dowolny, ulubiony makaron. Takie małe kolanka sprawdzają się świetnie kiedy mamy na prawdę mało czasu na gotowanie, bo ich przygotowanie to zaledwie 5 minut. Mleko zagęszczone możecie zamrozić, jeżeli nie używacie go często w kuchni. Tym samym nic się nie zmarnuje, a wyjmiecie je ponownie wtedy kiedy przyjdzie na nie ochota 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na makaron to kliknijcie tutaj -> klik!

Brokułowa pasta z cytrynowym kremem

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut ( w tym 10 minut gotowania)

kosz to ok. 4 zł

Składniki:

brokuły mrożone ok. 125 g

makaron 190 g

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek do smażenia

czosnek 1 duży ząbek lub 2 małe

sok z 1/4 cytryny i skórka z 1/2 cytryny

woda 25 ml

mleko zagęszczone bez cukru 155 g

Wykonanie:

Brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 8 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek.

Po chwili dodajemy sok z cytryny, wodę i mleko. Sos przyprawiamy i delikatnie redukujemy. Wrzucamy do niego brokuł i makaron. Całość podajemy ze startą skórką cytryny.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



2 thoughts on “Brokułowa pasta z cytrynowym kremem”

  • Nie mogę się przekonać do mrożonych brokułów, jakoś kompletnie mi nie podchodzą i smakują jakoś dziwnie. Nie wiem dlaczego tak je odbieram, bo zauważyłam, że większości smakują. Zrobię ze świeżymi, uwielbiamy takie dania z makaronami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*