Brokułowo-ryżowe wege kotleciki w sosie kokosowym z kurkumą

Pyszne brokułowo-ryżowe wege kotleciki w doskonałym sosie kokosowym z kurkumą.

Uwielbiam gotować używając azjatyckich przypraw. Jeżeli jesteście tutaj ze mną od jakiegoś czasu to na pewno nie umknęło to Waszej uwagi. Jeżeli miałabym wybrać moje ulubione spośród nich byłby to oczywiście cynamon, kurkuma i curry. To są smaki, które absolutnie uwielbiam dodawać do potraw!

brokułowo-ryżowe wege kotleciki

Kiedy przypomnę sobie smaki z dzieciństwa to muszę przyznać, że te smaki były mi praktycznie obce. Zazwyczaj używało się u mnie ziół prosto z ogródka lub tradycyjnych polskich przypraw. Co nie znaczy, że mam ich dosyć lub w ogóle nie używam ich w kuchni! Wręcz przeciwnie, ale na pewno moja rodzinna kuchnia nie była tak bogata w przyprawy w porównaniu do tego co sama teraz przygotowuję.

Muszę dodatkowo przyznać, że przejście na wegetarianizm również spowodowało chęć używania dużej ilości przypraw, aby dania były na prawdę smaczne. Takie jak te wege kotleciki w sosie kokosowym z kurkumą.

Przepis dostępny w wersji wideo 😉

Brokułowo-ryżowe wege kotleciki w sosie kokosowym z kurkumą

4 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania to ok. 1 h

koszt to ok. 3,10 zł za 1 porcję

Składniki:

kotleciki:

brokuły mrożone lub świeże 220 g

ugotowany ryż 80 g

garść natki pietruszki

mąka pszenna 60 g

jajko 2 sztuki

oliwa z oliwek 1 łyżka

sól, curry, cynamon do smaku

olej roślinny do smażenia

sos:

cebula biała 2 sztuki

czosnek 2 ząbki

sól, pieprz, kurkuma, imbir do smaku

mleczko kokosowe 425 g

woda 0.5 szklanki

sok z 1/4 cytryny

garść natki pietruszki

do podania:

ugotowany ryż

Wykonanie:

Brokuły miksujemy, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki. Wkładamy masę na 25 minut do lodówki. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz i smażymy na rozgrzanym oleju 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej.

Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na oleju ok. 8 minut. Przekładamy warzywa do garnka, przyprawiamy, zalewamy mleczkiem kokosowym, wodą i sokiem z cytryny.

Gotujemy ok. 6-7 minut, a na koniec dodajemy natkę pietruszki. Na talerz wykładamy ugotowany ryż, sos i kotleciki.



  • My bardzo lubimy dodawać cynamon do zup 😉 Zawsze nam świetnie do nich pasuje 😀

  • Ewa W

    oo coś w moje gusta,pychotka