Brokułowo-Serowa Frittata

Brokułowo-serowa frittata jest bardzo serowa, wysokobiałkowa i pełna brokułów. Proste i szybkie śniadanie.

brokulowo-serowa-frittata

Bardzo często przygotowuję na śniadanie frittatę. Zwłaszcza taką wypełnioną warzywami i zawierającą dużo dobrego białka. Doskonale nadaje się ona nie tylko na śniadanie, ale również obiad lub kolację. Jest zdrowa, smaczna i sycąca.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na brokuł to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Brokułowo-Serowa Frittata

2 porcje (1 porcja to ok. 250 kcal)

czas przygotowanie to ok. 30 minut (z tego 10 minut to gotowanie i 15 minut pieczenia)

kosz to ok. 5 zł

Składniki:

jajka 3 sztuki

ser żółty 1 plaster

mleko 40ml

oliwa z oliwek

brokuł mrożony 1 opakowanie

sól, pieprz i papryka do smaku

Wykonanie:

Brokuł gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Foremkę delikatnie polewamy oliwą. Wykładamy brokuł. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami.

Zalewamy brokuły jajkami i wykładamy serem. Pieczemy całość ok. 15 minut.

Zapisz

Zapisz



  • Beata Jabłońska

    Jak zielono…. 🙂

  • Zapiekane brokuły i ser brzmi bardzo apetycznie! 🙂

  • A mogłam wczoraj w sklepie upić brokuł. Miałbym jutro śniadanie. 🙂

  • Preferuję śniadania na słodko, ale na obiad taka frittata też by się sprawdziła:)

  • Ja też taką zapiekankę zjadłabym z chęcią na obiad. Wygląda super i zapowiada się bardzo smacznie <3

  • Ależ pyszności! Frittaty są boskie, bo zawsze smakują świetnie i „same się robią” 🙂

  • Wersja z brokułem już mi się podoba! 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    bardzo je lubię i można kombinować z wieloma połączeniami 🙂

  • Ostatnio znowu wkręciłam się w brokuły, więc chętnie skorzystam z inspiracji 😉