Brownie na śniadanie

No to tak… Brownie na śniadanie? Powiecie, że coś tu nie gra, bo śniadanie musi być zdrowe i pożywne? No więc właśnie jest 😀 Kto się zgadza? W tym wypadku właśnie tak jest: wegańsko, na bazie płatków owsianych, słonecznika, wiórków kokosowych i naturalnie słodko, dzięki daktylom. Przecież to praktycznie jak owsianka, ale w formie ciasta, a co więcej wilgotnego, cudownego brownie. No i czekolada! Ja uwielbiam czekoladę na śniadanie. Te śniadaniowe kawałeczki brownie to coś wspaniałego i idealnie pasują na początek dobrego dnia.

W cieście znajdziecie zarówno kakao jak i gorzką czekoladę. Oczywiście jeśli nie macie skrupułów to można użyć dowolnej czekolady, ale ja osobiście stawiam na gorzką. Jeżeli wydaje Wam się, że czekolada na śniadanie to przegięcie, to powiem Wam, że zdecydowanie lepiej zjeść ją do śniadania niż zapychać się po obiedzie 😉

Brownie na śniadanie

Ostatnio zaczęłam wstawiać również przepisy na mojego IG. Nie wiem czy je dublować i umieszczać również tutaj na blogu? W każdym razie zapraszam Was na mojego IG, bo tam wstawiam na bieżąco moje pomysły, tak jak na te ciasteczka orzechowe.

Jeśli szukacie innych czekoladowych pyszności to polecam: bananowe babeczki i ciasteczka z karmelem.

Brownie na śniadanie

1 ciasto to ok. 9 kawałków – 3 porcje (1 kawałek ma ok. 180 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 25 minut na pieczenie)

koszt: ok. 6 zł za całe ciasto

Składniki:

70g płatków owsianych

50g nasion słonecznika

30g wiórków kokosowych

10g kakao

1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

35g gorzkiej czekolady

85g daktyli

20g oleju kokosowego roztopionego

125ml mleka roślinnego

jogurt kokosowy, owoce, wiórki kokosowe do podania

 

Wykonanie:

Płatki owsiane, słonecznik i wiórki rozdrabniamy jak najdrobniej się da. Mieszamy z kakao, sodą i pokrojoną drobno gorzką czekoladą.

Daktyle miksujemy z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie łączymy wszystkie składniki i mleko roślinne. Gotową masę przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.

Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 15 minut (najlepiej do lodówki).

Breakfast brownie

So… Brownie for breakfast? You will say that something isn’t right here, because breakfast must be healthy and nutritious? Well, it is: D Who agrees? This is how it is: vegan, based on oats, sunflower seeds, coconut flakes and naturally sweet, thanks to dates. After all, it’s almost like oatmeal, but in the form of a cake, and what’s more, a moist, wonderful brownie. And chocolate! I love chocolate for breakfast. These breakfast pieces of brownie are something wonderful and perfectly match with the beginning of a good day.

1 ciasto to ok. 9 kawałków – 3 porcje (1 kawałek ma ok. 180 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 25 minut na pieczenie)

koszt: ok. 6 zł za całe ciasto

Składniki:

70g płatków owsianych

50g nasion słonecznika

30g wiórków kokosowych

10g kakao

1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

35g gorzkiej czekolady

85g daktyli

20g oleju kokosowego roztopionego

125ml mleka roślinnego

jogurt kokosowy, owoce, wiórki kokosowe do podania

 

Wykonanie:

Płatki owsiane, słonecznik i wiórki rozdrabniamy jak najdrobniej się da. Mieszamy z kakao, sodą i pokrojoną drobno gorzką czekoladą.

Daktyle miksujemy z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie łączymy wszystkie składniki i mleko roślinne. Gotową masę przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.

Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 15 minut (najlepiej do lodówki).