Bruschetta z hummusem i miechunką

Nie ma to jak delikatne kawałki bagietki z pysznymi, lekkimi dodatkami. Idealna przekąska na przyjęcie lub kolację!

Na bagietce znajdziecie kremowy hummus, świeżego ogórka, cebulkę i słodką miechunkę, która idealnie się komponuje z tym wytrawnym daniem. Miechunka od purella_superfoods jest doskonała zarówno do dań na słodko jak i na słono. Stanowi świetne źródło błonnika!

Bruschetta z hummusem i miechunką

Bruschetta z hummusem i miechunką

3 porcje (1 ma ok. 362 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 2.50 zł za 1 porcję

Składniki:

1 duża bagietka (ok. 300 g)
115 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
2 łyżki oleju
sól i chili do smaku
parę plastrów cebuli czerwonej
60 g świeżego ogórka
45 g miechunki

Wykonanie:

Ciecierzycę blendujemy z dodatkiem oleju i doprawiamy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z miechunką. Bagietkę podgrzewamy w piekarniku do zarumienienia, smarujemy hummusem i wykładamy warzywa z miechunką.

Bruschetta with hummus and physalis

3 servings (1 has 362 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

1 large baguette (about 300 g)
115 g of chickpeas cooked or canned
2 tablespoons of oil
salt and chili to taste
a pair of slices of red onion
60 g of fresh cucumber
45 g of dried physalis

Instructions:

Blend the chickpeas with oil and seasone. Cut cucumber and onion into cubes and mix with a physalis. Grill the baguette in the oven, grease with the hummus and put vegetables on top.