Bułeczki z Ricottą, Salsą Pomidorową i Pieczarkami

Nie rozumiem jak można napawać się niepowodzeniem innych. Ostatnio spotkała mnie taka, bardzo nieprzyjemna sytuacja…nie będę wdawać się w szczegóły, bo nie o to w tym chodzi, ale chciałabym tylko zwrócić uwagę na to jak dla wielu osób nie możliwe do zaakceptowania jest to, że Ciebie nie znają i nie rozumieją kroków, które podejmujesz, nadinterpretowując je i uważając za Twój błąd. Takiego postępowania nigdy nie mogłam zrozumieć. Ja staram się nie oceniać czynów innych (o ile nie są one oczywiście nieetyczne lub nie dotyczą bezpośrednio mnie), ale jak widać inni bardzo lubią postrzegać świat innych przez swój własny…

Sorry za te wynurzenia, ale w sumie nie jest to blog tylko o przepisach, ale również o mnie, o tym czym chciałabym się z Wami podzielić. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe tego, że często wplatam takie moje przemyślenia w te wpisy, po które jakby nie patrzeć sięgacie ze względu na interesujący Was przepis. Dajcie mi znać w komentarzu czy Wam takie coś odpowiada czy raczej przeszkadza. Ja osobiście lubię takie połączenie, ale ciekawa jestem Waszej opinii.

bułeczki z ricottą

Wracając jednak bardziej w stronę kuchni to chociażby w takim sytuacjach jak ta wyżej wspomniana, gotowanie mnie uspokaja i pozwala zapomnieć o irytujących czy stresujących sprawach. To coś co odkryłam i stanowi dla mnie ważny element odpoczynku i relaksu. Wiem, że może się to wydawać dziwne, ale chyba każdy ma jakiś swój sposób na odstresowanie, zwykły lub niezwykły.

bułeczki z ricottą, salsą pomidorową i pieczarkami

Ale teraz pora na dzisiejsze śniadanie, czyli Bułeczki, które od czasu do czasu serwuję sobie jako sposób na wytrawną wersję śniadania. Te posmarowałam kremową Ricottą, Salą Pomidorowo-Bazyliową z dodatkiem świeżej pietruszki i podsmażonymi Pieczarkami. Może nie jest to szczyt wykwintności, ale moim zdaniem te bułeczki doskonale się prezentują i smakują na prawdę dobrze.

BUŁECZKI Z RICOTTĄ, SALSĄ POMIDOROWĄ I PIECZARKAMI

ilość: 4 porcje

Składniki:

ulubione bułeczki 4 sztuki

serek ricotta ok. 150g

salsa:

pomidorki koktajlowe 5-6 sztuk

liście świeżej bazylii

natka pietruszki 1/2 pęczka

ocet 1 łyżka

oliwa 1.5 łyżki

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

papryka słodka 1/2 łyżeczki

grzyby:

pieczarki 250g

cebula 1 sztuka

masło do smażenia

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Składniki na salsę dokładnie miksujemy. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, po około 2 minutach dorzucamy pieczarki i przyprawiamy.

Grzyby smażymy do momentu wyparowania wody. Bułeczki smarujemy ricottą, a następnie nakładamy salsę i pieczarki. Całość podajemy z liści świeżej bazylii, przyprawione świeżo mielonym pieprzem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Na tym polega właśnie wolność – sami podejmujemy kroki, które są dla nas dobre. 🙂 Śniadanie bardzo atrakcyjne 🙂

    • Dziękuję 🙂
      Z tą wolnością to prawda, szkoda jednak że tak wiele osób nie umie uszanować wolności innych….

  • Mamy taką znajomą, która nie potrafi cieszyć się ze szczęścia innych za to największą radość ma kiedy ktoś przyzna się do jakiegoś niepowodzenia. Bardzo nam żal takich ludzi, są bardzo toksyczni dla siebie i innych 🙁
    A bułeczki ekstra i nie trzeba włączać piekarnika w ten upał 😀

    • To bardzo trafne określenie takich osób – toksyczne…

  • Wydaj książkę kucharską, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś! :O

  • Magdalena Laskowska

    akie śniadania lubię najbardziej 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    świetne śniadanie 🙂