Buraczane Burgery

Gotowi na soczyste, bardzo aromatyczne Buraczane Burgery?! Mają niesamowitą konsystencję i piękny kolor, a dodatek balsamicznej glazury dodaje im słodyczy i jeszcze ciekawszego smaku.

Muszę przyznać, że obecnie chyba nie ma w Polsce problemów z dostaniem wegańskiego, dobrego burgera. To niesamowite jak w ciągu paru lat zmieniło się podejście i dostępność do tego typu dań w restauracjach. Nie mówiąc już o rosnącej jak grzyby po deszczu ilości wegańskich miejscówek. Chyba nikt nie musi już narzekać na to, że brakuje mu miejsca do zjedzenia, a jedynym problemem jest tak na prawdę to, które miejsce wybrać i co zjeść 😉

Buraczane Burgery

Podstawą większości burgerów (i w tym przypadku nie jest inaczej) są strączki! To one nadają im odpowiednią konsystencję i oczywiście są źródłem zdrowego białka.

Aby jednak było jeszcze zdrowiej, jeszcze pożywniej, trzeba dodać do nich porządną porcję warzyw. Co powiecie na buraczki? 😉 Burgery można podać z ulubionymi dodatkami, a ja nie mogłam sobie odmówić przygotowania kremowego sosu na bazie nerkowców.

Buraczane Burgery

4 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 55 minut

koszt: ok. 5,50 zł za 1 porcję

Składniki:

burgery:

200ml octu balsamicznego

20g cukru

1 cebula

310g fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki

345g buraczków marynowanych startych lub ugotowanych

2 ząbki czosnku

80g płatków owsianych

1 pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

bułka tarta (do masy i obtoczenia)

olej do smażenia

sos:

80g nerkowców (namoczonych przez noc)

sok z 1/4 cytryny

4 łyżki wody po moczonych orzechach

szczypiorek, sól, papryczka chili, suszone pomidory do smaku

do podania:

4 bułki

sałata, pomidor, czerwona cebulka

Wykonanie:

Ocet balsamiczny mieszamy z cukrem i podgrzewamy do momentu, aż ulegnie redukcji (zrobi się gęsty i ciągnący, jeśli zastygnie zbyt mocno wystarczy ponownie go podgrzać).

Cebulę podsmażamy, a następnie miksujemy z pozostałymi składnikami na burgery na gładką masę (dodaj 2-3 łyżki glazury balsamicznej).

Następnie dodajemy do masy 3-4 łyżki bułki tartej (tak by masa nie była zbyt klejąca), formujemy kotlety i obtaczamy w bułce.

Smażymy je po 4 minuty z obu stron na odrobinie oleju. Na koniec smarujemy kotlety pozostałą ilością glazury i jeszcze chwilę podsmażamy.

Składniki na sos blendujemy. Burgery podajemy w bułce z sosem i dodatkami.

Beet Burgers

Ready for juicy, very aromatic Beet Burgers?! They have an amazing consistency and beautiful color, and the addition of balsamic glaze adds them sweetness and even more interesting taste.

4 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 55 minutes

Ingredients:

burgers:
200ml of balsamic vinegar
20g of sugar
1 onion
310g of red kidney beans cooked or canned
345g of pickled or cooked beetroots
2 cloves of garlic
80g of oats
1 bunch of dill
salt and pepper to taste
bread crumbs (for texture and coating)
oil for frying

sauce:
80g of cashews (soaked overnight)
juice from 1/4 of lemon
4 tablespoons of water after soaking the nuts
chives, salt, chilli pepper, dried tomatoes to taste

for serving:
4 buns
lettuce, tomato, red onion

Instructions:

Mix the balsamic vinegar with sugar and heat until it’s reduce (it will become dense and pulling, if it solidifies too much, just re-heat it).

Fry the onion and mix with the remaining ingredients for burgers (add 2-3 tablespoons balsamic glaze). Then add 3-4 spoons of breadcrumbs (so that the mass isn’t too sticky), form the cutlets and coat in breadcrumbs.

Cook the burgers for 4 minutes on both sides with a little oil. Finally, grease them with the remaining amount of glaze and fry for a while.

Blend the ingredients for the sauce. Serve the beet burgers in buns with the sauce and toppings.

 

 

 

 



1 thought on “Buraczane Burgery”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*