Buraczane Muffinki Czekoladowe

Buraczane Muffinki Czekoladowe są doskonale, pomimo tego, że nie znajdziecie w nich jajek. Są wilgotne, zwarte i pyszne. A do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Zaryzykujecie?

buraczane muffinki

To moje pierwsze podejście do buraczanych wypieków i jakże udane! Malutkie, czekoladowe muffinki z buraczkiem w roli głównej. I do tego dobrze się w nich kamufluje, bo jest całkowicie niewyczuwalny.

buraczane muffinki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na muffinki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Buraczane Muffinki Czekoladowe

4 porcje (8 muffinek, 1 porcja to ok. 260kcal)

Składniki:

jogurt naturalny 65g

oliwa 40g

burak 1 sztuka

mąka pszenna 130g

kakao 2 łyżki

ksylitol 40g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Buraka obieramy i rozdrabniamy w procesorze. Jogurt naturalny mieszamy z oliwą i rozdrobnionym burakiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto po dokładnym zmieszaniu rozdozowujemy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • robiłam już jedno ciacho buraczane, ale musze dopracować przepis bo efekt nie do końca mnie zachwycił, ale te babeczki mnie kuszą bardzo 😉

  • Buraki u mnie często goszczą w ciastach. Ale w muffinach jeszcze ich nie było. 😉

  • Fabryka Pomysłów

    robiłam kiedyś ciasto buraczane – mniam 🙂

  • Dla nas już burak na słodko to nie ryzyko a pyszności 😀 Uwielbiamy <3

  • właśnie zrobiłam, zaraz testuję smak 😀

    • No ciekawa jestem jak Ci smakują 😉