Buraczkowa z soczewicą i żytnimi bułeczkami

Buraczkowa – nie cierpiałam w dzieciństwie, teraz uwielbiam. Może dlatego, że robię ją lepiej niż miałam okazję jeść ją dawniej! Jest wegańska, aromatyczna, wykończona koperkiem i roślinnym jogurtem. Moja mama nieraz robiła buraczkową, ale jak dla mnie była ona niezjadliwa, rzadka i mdła. Sorry mamo, ale moja jest zupełnie inna 😀 Teraz moim zdaniem jest na nią najlepsza pora! Jest pożywnie i gęsto, bo dodałam soczewicy oraz dużej ilości korzennych warzyw.

Postanowiłam nawet pójść o krok dalej i przygotować żytnie bułeczki, które idealnie pasują do tej zupy.

Buraczkowa z soczewicą Buraczkowa z soczewicą i żytnimi bułeczkamiżytnimi bułeczkami

Całe szczęście, że właśnie do lidla wkroczyły roślinne jogurty! Nawet nie wiecie jak się cieszę, że mogłam go wykorzystać w tej zupie. Nie dość, że wygląda pięknie, to po zmieszaniu smakuje po prostu cudownie!

Buraczkowa z soczewicą i żytnimi bułeczkami

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok: 1h 15 minut (+czas na wyrośnięcie ciasta na bułeczki)

koszt: ok. 3,20zł za 1 porcję

Składniki:

żytnie bułeczki:

185g mąki pszennej pełnoziarnistej

70g mąki żytniej

30g płatków zbożowych

10g kakao

szczypta soli

1/2 paczki drożdży instant

200ml ciepłej wody

zupa:

1 łyżka oleju do smażenia

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 duże marchewki

2 średnie ziemniaki

2 średnie buraki

2 szczypty soli

pieprz do smaku

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

chili do smaku

1 łyżeczka musztardy

sok z 1/4 cytryny

1 litr wody lub warzywnego bulionu

180g soczewicy

garść świeżego koperku

4 łyżki jogurtu roślinnego do podania (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie:

Zaczynamy od zmieszania suchych składników na bułeczki. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 1-1.5h przykryte ściereczką.

W tym czasie podsmażamy na oleju posiekaną cebulę (ok. 2-3 minut), a następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i smażymy jeszcze 5 minut.

Wszystko przekładamy do garnka, doprawiamy, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 45 minut. Z ciasta formujemy 4 bułeczki, które odstawiamy jeszcze na 30 minut.

Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Do zupy dodajemy koperek i podajemy z kleksem jogurtu i bułeczkami.

Beetroot soup (buraczkowa) with lentils and rye buns

Buraczkowa (beetroot soup) – I hated it in my childhood, now I adore. Maybe because I’m doing it better than I had the opportunity to eat it in the past! It’s vegan. aromatic, finished with dill and vegetable yoghurt. Sorry Mom, but mine is completely different: D In my opinion, is the best time! It’s nutritious and dense, because I added lentils and a large amount of spicy vegetables.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1h 15 minutes (+time for buns preparation)

Ingredients:

rye buns:

185g wholegrain wheat flour

70g rye flour

30g oats

10g cocoa

pinch of salt

1/2 of instant yeast pack

200ml warm water

soup:

1 tablespoon of cooking oil

1 onion

3 cloves of garlic

2 large carrots

2 medium potatoes

2 medium beets

2 pinches of salt

pepper to taste

1/3 of a teaspoon of smoked pepper

chili to taste

1 teaspoon of mustard

juice from 1/4 lemon

1 liter of water or vegetable broth

180g lentils

a handful of fresh dill

4 tablespoons of vegetable yoghurt for serving (optional)

Instructions:

Start with mixing dry ingredients for buns. Then add water and knead the dough. Leave covered for 1-1.5h. During this time, fry chopped onions with oil (for about 2-3 minutes), then add the remaining diced vegetables and fry for 5 minutes.

Put everything into a pot, season, pour water, add lentils and cook for about 45 minutes. Form 4 rolls from the dough and leave for 30 minutes.

Bake for about 20-30 minutes at 200 Celsius degrees. Add dill and serve with yogurt and buns.



13 thoughts on “Buraczkowa z soczewicą i żytnimi bułeczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*