Burger z ciecierzycy z sosem ananasowym

Lubi臋 takie po艂膮czenia! Burger z ciecierzycy, kukurydzy i lekko ostrym sosem ananasowym. A wszystko to w dobrym pieczywie. Przepis zainspirowany kuchni膮 lidla 馃槈

Te wegetaria艅skie burgery s膮 tak pyszne, 偶e nawet mi臋so偶erni je pokochaj膮. Jest w nich mn贸stwo smak贸w i maj膮 niesamowit膮 tekstur臋. Do tego s膮 pe艂ne zdrowego bia艂ka, witamin z grupy B, b艂onnika i doskonale pasuj膮 do wszystkiego. Podajcie je z ulubionymi dodatkami i wspania艂ym, ostrym sosem ananasowym.

burger z ciecierzycy

Burgery mo偶na przygotowa膰 wiecz贸r wcze艣niej, a nast臋pnego dnia, kiedy wracamy zm臋czeni z pracy wystarczy je po prostu podsma偶y膰.

Burger z ciecierzycy z sosem ananasowym

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut

kosz 1 porcji to ok. 4.50 z艂

Sk艂adniki:

burgery:

ciecierzyca konserwowa 400 g

kukurydza konserwowa 165 g

szalotka 2 sztuki

papryczka chili wg uznania

jajko 1 sztuka

m膮ka ziemniaczana 2 艂y偶ki

curry, natka pietruszki, s贸l i pieprz do smaku

olej ro艣linny do sma偶enia

m膮ka pe艂noziarnista lub gryczana do obtoczenia

sos ananasowy:

ananas z puszki 10 plastr贸w

sok z 1/4 cytryny

chili wg uznania

dodatki:

dobre pieczywo 4 sztuki

czerwona cebula, pomidor, og贸rek, rukola

Wykonanie:

Ciecierzyc臋 miksujemy na g艂adk膮 mas臋 z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Po przyprawieniu formujemy 4 du偶e kulki, kt贸re wstawiamy na noc do lod贸wki (przykryte foli膮 aluminiow膮).

Nast臋pnego dnia z kulek robimy burgery, obtaczamy w m膮ce pe艂noziarnistej i sma偶ymy na rozgrzanym oleju (3 minuty z obu stron).

Plastry ananasa blendujemy na g艂adk膮 mas臋, kt贸r膮 gotujemy ok. 5 minut z dodatkiem chili. Na bu艂ki wyk艂adamy sos, rukol臋, burgery, og贸rek, pomidor i cebul臋.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



>
Facebook