Burrito wrap na wiosnę

Naładowany słodkimi ziemniaczkami, ryżem, sosem wiśniowym, hummusem i kiełkami roślin strączkowych.

Burrito wrap na wiosnę

Burrito wrap na wiosnę

3 porcja (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 30 minut gotowania)

koszt: ok. 2,75 zł za porcję

Składniki:

tortilla:
265 g mąki pszennej
160 ml ciepłej wody
szczypta soli
farsz:
100 g ryżu
200 g ugotowanego słodkiego ziemniaka
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 opakowanie kiełków stir-fry
40 g ulubionego hummusu
55 g dżemu wiśniowego

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania tortilli. Mieszamy mąkę z wodą i solą. Zagniatamy ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na 15 minut. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni przygotowujemy kiełki. Przekładamy kiełki do miseczki, a na oliwie podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek, kiełki, pokrojonego batata, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy.

Ciasto na tortillę dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką i smażymy na suchej patelni ok. 2 minut z obu stron. Placek smarujemy hummusem, dżemem, a następnie wykładamy warzywa i ryż.

Zawijamy i podajemy.

Spring Burrito Wrap

Filled with sweet potatoes, rice, cherry sauce, hummus and sprouts.

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

tortillas:
265 g of wheat flour
160 ml of warm water
pinch of salt
stuffing:
100 g of rice
200 g of cooked sweet potato
1 teaspoon of smoked pepper
salt and pepper to taste
1 tablespoon of oil
1 onion
3 cloves of garlic
1 pack of stir-fry sprouts
40 g of your favorite hummus
55 g of cherry jam

Instructions:

Start with preparing tortillas. Mix the flour with water and salt. Knead the dough, wrap in a small bag and leave it for 15 minutes. Cook the rice according to the instructions on the packaging.

Prepare sprouts in the pan. Transfer the sprouts into the bowl, and fry the onions in the olive oil. Then add the garlic, sprouts, sliced sweet potato, spices and fry for a while.

Divide the dough into three parts. Each roll out, sprinkle with flour and fry on a dry pan for about 2 minutes on both sides. Spread tortillas with hummus, jam, and then add vegetables and rice.

Wrap and serve.

 



>
Facebook