Burrito z batatem i guacamole

Pomysł na obiad? Proszę bardzo! Doskonałe BURRITO z kawałkami batata, nerkowcami, guacamole i sosem czosnkowym, a wszystko to w meksykańskim stylu

Burrito z batatem i guacamole

Burrito z batatem i guacamole

3 porcje (1 ma ok. 490 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 15 minut gotowania)

koszt: ok. 4,30 zł za 1 porcję

Składniki:

3 domowe tortille (150 g mąki, 90 ml wody i łyżka oliwy)
140 g batata
55 g nerkowców
20 g komosy ryżowej
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka drożdży nieaktywnych
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki garam masala
sól do smaku
skórka z cytryny
2 łyżki oleju do smażenia
ok. 90 g guacamole
150 g jogurtu roślinnego
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
starty ząbek czosnku
sok z 1/4 limonki

Wykonanie:

Składniki na tortillę wystarczy zmieszać, wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i rozwałkować. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony.

Na oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę batata, komosę, orzechy, sezam, drożdże i przyprawy ok. 15 minut (pod przykryciem; dolewamy tyle wody, by nie doszło do przypalenia).

Jogurt mieszamy z posiekaną natką, szczypiorkiem, czosnkiem i limonką. Tortille smarujemy sosem czosnkowym, guacamole, a na koniec wykładamy farsz.

Zawijamy i podajemy.

Sweet potato and guacamole burrito

3 servings (1 has 490 kcal)

time of preparation: 20 minut (+ 15 minutes of cooking)

Ingredients:

3 homemade tortillas (150 g flour, 90 ml water and a tablespoon of oil)
140 g sweet potato
55 g cashews
20 g quinoa
1 tbsp sesame
1 teaspoon of inactive yeast
1 teaspoon granulated garlic
1 teaspoon smoked paprika
1/2 teaspoon garam masala
salt to taste
lemon skin
2 tablespoons of frying oil
approx. 90 g guacamole
150 g plantbased yogurt
bunch of parsley
bunch of chives
grated clove of garlic
juice from 1/4 of lime

Instructions:

Mix  ingredients for the tortilla, knead, divide into 3 parts and roll out. Fry on a frying pan for about 2 minutes on each side.

Fry diced sweet potato, quinoa, nuts, sesame, yeast and spices in oil for about 15 minutes (covered; add enough water to avoid burning).

Mix yogurt with chopped parsley, chives, garlic and lime. Smear the tortillas with garlic sauce, guacamole, and finally put out the stuffing.

Wrap and serve.

 



>
Facebook