Carbonara z Pomidorami

Pomidory dodaję często gdzie popadnie. Czasem kiedy zabraknie ich w lodówce to jestem bardzo zdziwiona, bo staram się raczej aby zawsze w niej były. Świeże, podsmażane czy pieczone. Lubię każde! Prawdopodobnie to warzywo, którego w życiu zjadłam najwięcej 😀 A dzisiaj Carbonara z Pomidorami właśnie!

carbonara-z-pomidorami

Zazwyczaj pod koniec tygodnia nie mam już dużo siły na pitraszenie i w tedy sprawdzają się przepisy szybkie w stylu wsyp, zmieszaj, zagotuj. Taka właśnie jest carbonara z pomidorkami koktajlowymi. Daniu dodaje aromat zblanszowany na oliwie czosnek, bazylia i ser gouda, który wymieszany z jajkami tworzy kremowy sos.

carbonara-z-pomidorami

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na carbonarę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Danie pachnące ziołami 3

Carbonara z Pomidorami

2 porcje (1 porcja to ok. 365 kcal)

Składniki:

makaron świderki 150g

oliwa do smażenia

czosnek 1 duży ząbek

pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk

ser gouda (lub inny ulubiony) 65g

jajko 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

świeża bazylia do podania

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na oliwie blanszujemy posiekany czosnek po czym dodajemy pomidorki przekrojone i pół i do tego makaron. Zmniejszamy ogień do minimum.

Jajko roztrzepujemy w międzyczasie ze startym serem, solą i pieprzem. Masę jajeczną przenosimy do makaronu, mieszamy i smażymy do momentu aż jajko zacznie się ścinać.

Gotową carbonarę podajemy ze świeżą bazylią.

 

Zapisz



  • Mój ulubiony typ makaronu! <3 kocham, kocham, kocham!

  • Magdalena Baran

    do tej pory carbonare robiłam tylko z tuńczykiem ale tak się składa że pomidorki koktajlowe czekają do sałatki i coś się doczekać nie mogą więc w zamian wylądują z makaronem:) ale zamiast goudy dodam płatki drożdżowe- podobno smakują trochę jak ser a ja je muszę w końcu wypróbować:) ps przybijam piątkę fance pomidorów:) ale zimą odpuszczam, smakują jak papier xD

    • To prawda, zimą pomidory to nie to samo, ale czasem i tak nie mogę się powstrzymać, szczególnie przed tymi koktajlowymi, bo te pomimo że przywożone z daleka jeszcze trochę aromatu potrafią mieć 😉

  • My też bardzo lubimy pomidory ale jednak podczas jesieni i zimy jemy je sporadycznie, bo jednak wciąż mamy w ustach ten smak pysznych słodkich pomidorów z ogródka 😀 Szkoda, że cały rok takie smaczne nie są :/ Ale te małe pomidorki super sprawdzają się do ciepłych dań 🙂

    • Ja też już tęsknię za letnimi pomidorkami <3

  • Fabryka Pomysłów

    dla mnie to bardziej pasta, bo carbonara kojarzy mi się z typową włoską potrawą z boczkiem i jajkami aczkolwiek smacznie 🙂

  • Smakowicie 😉

  • Głodna jestem 🙁 Zjadłabym talerz takiej pasty :}