Carbonara z Pomidorami

Pomidory dodaję często gdzie popadnie. Czasem kiedy zabraknie ich w lodówce to jestem bardzo zdziwiona, bo staram się raczej aby zawsze w niej były. Świeże, podsmażane czy pieczone. Lubię każde! Prawdopodobnie to warzywo, którego w życiu zjadłam najwięcej 😀 A dzisiaj Carbonara z Pomidorami właśnie!

carbonara-z-pomidorami

Zazwyczaj pod koniec tygodnia nie mam już dużo siły na pitraszenie i w tedy sprawdzają się przepisy szybkie w stylu wsyp, zmieszaj, zagotuj. Taka właśnie jest carbonara z pomidorkami koktajlowymi. Daniu dodaje aromat zblanszowany na oliwie czosnek, bazylia i ser gouda, który wymieszany z jajkami tworzy kremowy sos.

carbonara-z-pomidorami

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na carbonarę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Danie pachnące ziołami 3

Carbonara z Pomidorami

2 porcje (1 porcja to ok. 365 kcal)

Składniki:

makaron świderki 150g

oliwa do smażenia

czosnek 1 duży ząbek

pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk

ser gouda (lub inny ulubiony) 65g

jajko 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

świeża bazylia do podania

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na oliwie blanszujemy posiekany czosnek po czym dodajemy pomidorki przekrojone i pół i do tego makaron. Zmniejszamy ogień do minimum.

Jajko roztrzepujemy w międzyczasie ze startym serem, solą i pieprzem. Masę jajeczną przenosimy do makaronu, mieszamy i smażymy do momentu aż jajko zacznie się ścinać.

Gotową carbonarę podajemy ze świeżą bazylią.

 

Zapisz



8 thoughts on “Carbonara z Pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*